Nu ska huset säljas

Luleå kommun har visning på ett av stadens äldsta hus. Folk väller in för att titta. Men ingen förutom närboende Cecilia Riström vill berätta om sina avsikter.- Gamla hus är inspirerande och får mig att fantisera och tänka. Jag är inte spekulant, säger hon.

"Det kan bli enfamiljshus, flerfamiljshus eller boende kombinerat med någon verksamhet", säger Jonas Nilsson från Luleå kommuns stadsbyggnadskontor.

"Det kan bli enfamiljshus, flerfamiljshus eller boende kombinerat med någon verksamhet", säger Jonas Nilsson från Luleå kommuns stadsbyggnadskontor.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2010-02-19 06:00

Adressen är Backgatan 6, Östermalm. Fastigheten uppfördes för nästan 100 år sedan, närmare bestämt 1916 och består av ett bostadshus och ett garage/uthus som ursprungligen var ett stall för hästar. Bostadshuset har källare, två våningsplan och ett oinrett vindsplan. Bostadsytan är på cirka 300 kvadratmeter. Stommen utgörs av timmer med liggande panel som fasad. Taket är av plåt. Garaget har betonggolv, trästomme och papptak.
Filare och handelsbiträde
De ursprungliga ägarna var bankbokhållare Anna-Maria Hermansson och landskanslist Karl Harald Hermansson. De hyrde ut åt filare Johan August Teodor Johansson och hans hustru, handelsbiträdet Elma Maria Elisabet Johansson och förrådsman Valfrid Napoelon Liljedahl och hans hustru Hulda Maria Öhman.
När det begav sig var kakelugnar och öppna spisar värmekällor. Nu sker uppvärmningen med direktverkande el.
Sedan 1977 ägs fastigheten av Luleå kommun. De senaste fem-sex åren har den stått tom. Närmast innan dess höll Länkarna till här. Nu går huset under klubban. Luleå kommun ska sälja det via öppen budgivning.
Cirka två miljoner
Mäklare tror att köparen får betala cirka två miljoner kronor och sedan satsa lika mycket pengar på upprustning. Fastigheten är i stort behov av renovering.
Huset är skyddat i detaljplanen. Det innebär att det inte får rivas eller "förvanskas". För renovering och ombyggnad gäller också vissa regler (se faktaruta).
Jonas Nilsson, markingenjör vid mark- och exploateringsavdelningen på Luleå kommuns stadsbyggandskontor, är på plats under visningen.
Öppen budgivning
- Det här är ett fantastiskt hus med högt i tak och allt annat som hör till tidsepoken. Därför är det skyddat. Huset är dessutom vackert beläget i ett kvarter med gammal bebyggelse, gott om utrymme mellan husen och nära till naturen.
- Nu gäller öppen budgivning på obestämd tid. När vi tycker att det är dags att avsluta den lägger vi ut högsta budet på Luleå kommuns hemsida, säger Jonas Nilsson.
Han konstaterar att de som kommit till visningen tillhör tre kategorier.
- Det är privatpersoner, byggfirmor och egna företagare, bland annat folk från en advokatfirma.
Bostad i första hand
Jonas Nilsson berättar att huset i första hand ska användas som bostad, bara en del av bostadsytan får användas till näringsverksamhet.
- Jag tror att det rör sig om cirka 25 procent till näringsverksamhet, säger han.
En spekulant frågar om det kan bli ett hotell. Jonas Nilsson tror inte det, men lovar att kontrollera saken.
- Ett hotell är ju inte en bostad i vanlig bemärkelse, säger han.
Grannfastigheten har renoverats av Lulebo och är nu ett hyreshus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om