Stadsbyggnadsförvaltningen föreslår att nya principer för jakt och viltvård på kommunens mark ska gälla och att kommunen ska teckna ett nytt arrendeavtal med Luleå jaktvårdsklubb. Det har blivit nödvändigt sedan förvaltningsrätten slagit fast att kommunens nuvarande avtal med Luleå jaktvårdsklubb är olagligt.
– Jo. Så nu gör vi helt rätt, konstaterar Robert Eriksson, avdelningschef projektutveckling på Luleå kommun.
Stadsbyggnadsförvaltningen föreslår att kommunen ska säga upp samtliga jakträttsavtal utom två avtal, som gjordes i samband med att kommunen köpte mark. Det ena avtalet är tecknat med Sandöns jaktvårdsförening och gäller fram till 2039 och sedan ett år i taget. Det andra avtalet är tecknat med två markägare på Sandön som har jakträtt på kommunal mark på Sandön fram till 2034.
Kommunen föreslås säga upp jakträttsavtalen med Gammelstads jaktvårdsklubb, Rutviks jaktvårdsförening, Bensby jaktklubb och Björsby jaktklubb. Samtliga dessa avtal löper på ett år i taget.
– Vi vill få ordning och reda. Det blir som ett nytt avtal som vi vill teckna, om vi får beslut på det, utifrån de här principerna. Då vill vi utforma de andra avtalen så att vi har de här principerna bakom oss. Vi vill förtydliga vad kommunen vill, säger Robert Eriksson.
En viktig princip är att ge möjlighet för alla som är mantalsskrivna i Luleå kommun att jaga, utan att det krävs att man äger eller arrenderar mark. Andra principer är att främja goda jaktupplevelser, god viltvård och fungerande skyddsjakt och eftersök.
– Vi vill inleda förhandlingar och prioritera de avtal som finns, säger Robert Eriksson.
Ovan nämnda principer ska ligga till grund för förhandlingarna med jaktvårdsklubbarna.