Nu ska företagen utvecklas i sörbyarna

Företagen i sörbyarna behöver extra stöd för att utvecklas. Fram till nästa vår ska de nu få riktade insatser då det trots närheten till Luleå har svårt att utvecklas.

"Vi ska inte se det här som att vi har alla lösningar. Vi kommer mer att hjälpa företagen att fånga upp idéer och sedan kanalisera det vidare, säger affärsutvecklaren Oskar Hederyd.

"Vi ska inte se det här som att vi har alla lösningar. Vi kommer mer att hjälpa företagen att fånga upp idéer och sedan kanalisera det vidare, säger affärsutvecklaren Oskar Hederyd.

Foto: Joakim Nordlund

Luleå2022-05-30 16:57

Det är i byarna kring Måttsund, Alvik, Ersnäs, Antnäs och Klöverträsk som fokus kommer att läggas för att utveckla företagandet.

– Det finns ett ganska väl fungerande system kring affärsutveckling i Luleå med många bra stödjande organisationer. Min erfarenhet är att det inte alltid kommer landsbygdsföretagen till godo. De har fullt upp med att jobba och kan ha svårt att veta vilken väg de ska välja om de vill utveckla sin affärsverksamhet. Det kan vara allt från markfrågor, investeringstöd till innovationer, säger Oskar Hederyd, affärsutvecklare inom etableringar vid Luleå business region.

De insatser som kommer att genomföras är bland annat informationsträffar, insatser från Nyföretagarcentrum för att fånga upp de som vill starta en verksamhet men även insatser för att företagen ska kunna synas bättre på sociala medier.

– Vi kommer till att börja med att göra företagsbesök för att få fram en bild av hur företagen har det idag. Vi kommer också att göra en behovsanalys för att kunna sätta in rätt kompetenshöjande utbildningar. Vi kommer också att försöka skapa ett mentorskap mellan större och mindre företag, säger projektledaren Camilla Eriksson, Luleå business region.

– Vi kommer också att jobba tillsammans med Luleå näringsliv för att samla de lite mer engagerade företagarna i ett branschråd för att titta på hur man kan utveckla sörbyarna, säger Oskar Hederyd.

Arbetet kommer att ske genom projektet Sörbyarna–fortsatt tillväxt i Luleås södra kommundel som finansieras med stöd från Spira Mare 2020 och regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling via Europeiska regionala utvecklingsfonden. Ett projekt som kommer att pågå till april 2023.

Som modell för arbetet är två liknande projekt som Luleå näringsliv och Luleå business region tidigare drivit i Råneå älvdal och Vitådalen. 

– Vi ska inte se det här som att vi har alla lösningar. Vi från kommunen eller näringslivsbolaget kommer inte att bygga något utan vi kommer mer att hjälpa företagen att fånga upp idéer och sedan kanalisera det vidare, säger han.

Efter projekten i Råneåområdet har flera företag önskat att projektet även ska genomföras i sörbyarna.

– Alla branscher växer just nu tack vare de stora investeringarna. Det gör att landsbygdens attraktivitet är väldigt stark just nu, säger Oskar Hederyd.

Camilla Eriksson projektleder "Sörbyarna - fortsatt tillväxt i Luleås södra kommundel."
Camilla Eriksson projektleder "Sörbyarna - fortsatt tillväxt i Luleås södra kommundel."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!