Vändorna kring renoveringen av Blackis i Svartöstaden i Luleå har varit många och långa. Redan 2021 beslutades det att byggnaden skulle renoveras och ett bygglov beviljades. Efter många om och men beslutade Länsstyrelsen att upphäva bygglovet då man bedömde att delar av de planerade renoveringarna skulle förvanska byggnaden.
Kommunen fick lov att ta nya tag, och nu har byggnadsställningar rests runt Blackis. Anderssons bygg är entreprenören som fått i uppdrag att utföra renoveringen och Roger Lundgren, Sweco, har utsetts till projektledare. Han berättar att klimatskalet ska renoveras.
– All plåt på taket byts till likadan skivtäckt falsad plåt. På fasaderna byter vi ut enstaka dåliga brädor och målar med ny linoljefärg enligt konstens alla regler och alla fönstren ska bytas, säger han.
Renoveringen som enligt beslutet från 2021 får kosta max 25 miljoner kronor blir inte lika omfattande som man först hade hoppats på då pengarna inte räcker lika långt 2024.
– Det man räknade på då var fler saker, men sen har inflation och sådant inneburit att priserna har stigit, speciellt i byggsektorn där priserna har stigit mer än inflationen. Man börjar med att rädda huset, sen kan man gå in i något annat projekt och göra invändigt om man vill, säger Roger Lundgren.
Det är inte heller bara att renovera Blackis som vilken annan byggnad som helst.
– Hela Svartöstaden har en kulturellt värdefull byggnadsmiljö med stadsplan och allting, så själva huset är inte K- eller Q-märkt för sig utan det är hela området. Därför behövs det extra varsamhet vid renovering, säger Lundgren.
– Man måste vara varsam. Det är linoljefärgen för det har man inte på moderna hus och sen är det skivtäckt plåttak, numera lägger man band om man gör plåttak. Det är en besvärligare takläggning och en besvärligare målning. Alla fönstren är också specialgjorda i gammal stil för att det ska vara tidstypiskt.
Tidsmässigt ska renoveringen också gå undan och enligt plan ska allt vara färdigställt till oktober. Det är också ett måste om man ska kunna måla med linoljefärg, då ett för fuktigt klimat eller regn sätter käppar i hjulen.
– Det får inte regna på det heller, men jag tror att man vävar in ställningen så att det inte kommer in något vatten direkt på fasaden, säger Roger Lundgren.