Nu planeras Lule torn

Lule torn är på väg mot ritbordet. Byggnadsnämnden vill dra igång detaljplaneprocessen för Akelius tre fantasieggande höghus på Oscarsvarv.- Nu gör vi en omstart, säger Mikael Rånes, Akelius chef för norra Sverige.

Det nya blickfånget från Luleås sjösida mot Oscarsvarv om Akelius fastigheter sätter planerna i verket. Husen blir 16, 14 resptkive 12 våningar höga.Teckning: Monarkens arkitektkontor

Det nya blickfånget från Luleås sjösida mot Oscarsvarv om Akelius fastigheter sätter planerna i verket. Husen blir 16, 14 resptkive 12 våningar höga.Teckning: Monarkens arkitektkontor

Foto: Extern

LULEÅ2009-03-28 06:00
Projektet presenterades för ett år sedan när konjunkturen stod i topp. Nu är tiden en annan, men Mikael Rånes säger:
- Det är ett år sedan vi lämnade in ansökan om detaljplan, men det har varit lika aktuellt hela tiden. Kommunens planerare har haft en del att göra, men nu görs det en omstart. Det har inte varit någon annan tonvikt från vår sida, vi är intresserade.
Marknaden avgör
Att kommunen nu sätter igång detaljplanearbetet betyder dock inte att det blir någon byggstart.
- Planarbetet tar ett år, sedan blir det projektering som kan vara klar hösten 2010. Sedan får vi se hur marknaden då ser ut, säger Mikael Rånes.
Skisserna som Akelius presenterat visar tre arkitektoniskt djärva höghus på 16, 14 respektive 12 våningar och med 180 hyreslägenheter bakom fasader av glas och italiensk marmor.
Vart och ett av höghusen är indelat i tre huskroppar, med olika höjder och oregelbundet vinklade mot varandra. Då får de översta lägenheterna utsikt åt alla väderstrecken.
Arkitekten som ritar Lule torn är Samuel Lundberg, härstammande från Piteå, som var en av dem som ritade det vinnande förslaget i arkitekttävlingen om den isländska banken Glitnirs nya huvudkontor i Reykjavik.
Högre än domkyrkan
I uppdraget ingick även en stadsplan för den omgivande delen av Reykjaviks havsfront.
I Luleå handlar det också om en havsfront, ut mot Gråsjälfjärden.
De höga husen ska överträffa domkyrkan i höjd, vars kyrktupps kam når 67 meter över marken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om