En motorbåt passerar i riktning mot skärgården och storskrake-hanen tar sig ett dopp i havsviken.
– Fågelfamiljen återvänder varje sommar till vår stora holk i björken och det är mysigt att se när ungarna är flygfärdiga och ger sig i väg, säger Anneli Mettävainio.
Hon och maken Staffan har haft sitt sommarparadis i Brändön i 15 år och hit kommer gärna barnen med familjer på besök.
– Vi har riggat upp en studsmatta och vår sandstrand är också populär, säger Staffan som själv tog årets första dopp redan den 30 maj.
Det var egentligen lite senare än vanligt. Med bastun intill stranden är det lätt att lockas att bada året om.
Mettävainos tomt har ett högt läge och här finns såväl sommarstuga som gäststuga, bastubyggnad och förråd. Överallt finns fina sittgrupper och en anslående utsikt över havet. Gården rymmer såväl inbyggt utekök, med sittplatser för många, som grillplats med pizzaugn och rökeri.
Mot havssidan binds flera altaner i olika nivåer samman av trappor och här finns plats för hela släkten. Parets barn med familjer kommer ofta på besök och på bryggan nere vid vattnet har det hållits både bröllop och två dop.
– Jag snickrade en jättefin brygga inför äldsta barnbarnets dop och prästen till och med välsignade bryggan. Men två veckor senare slet stormen loss bryggan. Stuggrannen ringde oss och larmade.
Inför nästa dop var en ny brygga på plats och den har fått ligga kvar år efter år.
När Anneli och Staffan fann sitt sommarparadis hade de nästan gett upp jakten på ett fritidshus.
– Vi hade en stuga i Finland tillsammans med två av mina syskon och när vi inte hittade något bra objekt här så tänkte vi nöja oss med stugan i Finland, säger Anneli.
Men då ringde en av parets döttrar och tyckte att de skulle kika på stugan i Brändön. Det gjorde de – och föll som furor!
Det var det avskilda och havsnära läget och stugans planlösning som avgjorde saken.
– Att det fanns två sovrum i huvudstugan och en gäststuga med sovrum passade oss perfekt. Vi vill ju ha plats för våra fyra barn med afamiljer, säger Anneli.
Under årens lopp har hon och Staffan målat om väggar och golv inne, gett husens fasader en ny kulör, byggt nya altaner, renoverat kök och dragit in vatten och avlopp i huset.
Paret odlar allt ifrån koriander till vinbär och solrosor i odlingslådor. I övrigt har de valt en lättskött tomt som till största delen är täckt av blåbärsris.
– Vi plockar mellan 50 och 60 liter blåbär på vår egen gård varje år. I övrigt har vi fina bärmarker med lingon och tranbär i skogarna här runtomkring, säger Anneli och berättar att hon och Staffan ofta tar en skogspromenad längs en fyra kilometer lång vandringsled som går längs stigar och spångar i omgivningen.
Det naturnära läget bjuder också på närkontakt med djurriket och förutom storskraken har paret bland annat haft besök av en jättelik lappuggla och en havsörn.
– Sedan ser vi förstås rådjur, harar, älgar och rävar på vår gård. Vi bor ju i princip mitt i skogen.
Nere vid stranden ligger parets kajaker som nyttjats flitigt genom åren. Nu är det barnbarnen som, under uppsikt, får lära sig att paddla.
– Vi knyter fast ett snöre i kajaken så att vi kan hala in den om barnen kommer alltför långt ut. Så småningom får de paddla på egen hand.