Nu kliver hon av -efter 38 år

Ännu ett tungt socialdemokratiskt namn kliver av sin post. Efter 38 år i landstinget lämnar landstingsrådet Britt Westerlund (S) vid valet nästa år.Till efterträdare vill hon se en yngre kvinna. Från Luleå.För NSD berättar hon om de tyngsta besluten, största framgångarna och krisen som höll på att splittra partiet.

Foto:

LULEÅ2013-05-11 05:00

I 38 år har Britt Westerlund varit engagerad inom landstingspolitiken. De tio senaste åren som landstingsråd. Men nu har hon fattat beslutet att kliva vid valet nästa år. Anledningen är att hon känner sig nöjd med det hon uträttat på posten och att hon vill gå vidare i livet.

- Nu är landstinget stabilt och i dag tål det att byta ledare. Det kan vara svårt men jag ser inte det som ett problem i dag. Jag tycker att jag har gjort mitt på det här området efter 2014. Jag har lag ner väldigt stor tid av mitt liv i det här, säger Britt Westerlund.

Varannan damernas
Hon vill inte spekulera i sin efterträdare. Men eftersom Socialdemokraterna tillämpar varannan damernas så bör det vara en kvinna som tar plats bredvid Kent Ögren. Dessutom någon som är yngre än henne själv.

- Luleå är ju den plats med flest invånare så ett av namnen bör komma därifrån, säger hon och hänvisar till Kent Ögrens hemvist i Jokkmokk.

Striden om Sunderby sjukhus
Enligt Britt Westerlund har det inte varit ett lätt beslut att fatta. Minnena är många. Striden innan beslutet om Sunderby sjukhus fattades kan har varit den mest uppslitande. Och den höll dessutom på att splittra Socialdemokraterna som parti.

- Det var den svåraste politiska frågan att knäcka. Det tog tre eller fyra olika beslut i landstinget innan det var klart. Det var en spricka i alla partier. Det var fruktansvärt jobbigt och det är nästan ett under att socialdemokratin inte gick i två delar då. Så nära var det, säger hon.

- Man kände i luften när man kom in i landstingshuset hur stämningarna var. En röst gjorde i sista omröstningen att det gick. Hade inte den rösten varit så hade vi inte orkat med.

Psykreformen
För hennes egen har besluten om att öppna samhället för psykiskt sjuka och handikappade. Den svåraste kampen var 1985 när de psykiskt funktionshindrade skulle ut från sina institutioner. I Norrbotten handlade det om att tömma Ingridshem i Gammelstad och Sandträsk i Boden.

- Vi var det första landstinget i Sverige som budgeterade för hur många gruppbostäder vi skulle bygga. De skulle ju integreras i samhället som alla andra och vi försökte få fram tomter i vanliga bostadsområden. På flera områden vägrade grannarna. Även föräldrar och personal var emot. Vi var på massor av möten och ibland hängde det en smocka i luften, säger hon.

- Det var en enormt jobbig tid, men också en fantastisk tid att bygga upp det här.

Regionfrågan
Den i framtiden viktigaste frågan för landstinget är bildandet av en region.

- Det som är viktigt med den frågan är att man får ett demokratiskt valt regionparlament. Som får vara med och bry sig om hur vi ska använda de regionala pengarna, de som länsstyrelsen ansvara för i dag. Det här är en stor demokratiutveckling, säger hon.

- Då får vi får större möjligheter att bestämma över vilket håll länet ska utvecklas.

Britt Westerlund nämner även utmaningen med att behålla fem sjukhus i Norrbotten. Och att befolkningen i länet blir allt äldre.

- Vi har fem sjukhus på 250 000 människor. Det finns ingen annan som har. Och det kostar. Att klara det för att människor även i framtiden ska ha vården i närheten är ett konststycke, säger hon.

Stannar kvar som ordförande
Britt Westerlund kommer att stanna kvar på sin post som ordförande i Luleå arbetarekommun.

- Det är inget jag tagit ställning till nu. Nu ska vi in i en valrörelse och då gäller det att hålla ihop.

Nu ska de socialdemokratiska föreningarna i länet få nominera sin efterträdare till Britt Westerlund. Senast den 15 september ska de nominerade namnen vara inskickade tillsammans med de övriga namnen på landstingslistan. Beslut fattas på landstingslistan 23 november.

Här är
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om