Han poängterar att det är viktigt för SSAB att genomföra krispaketet som innebär reducerad arbetstid för att sänka kostnaderna och ett stort varsel.
- Hade det överhuvudtaget funnits en annan lösning som vi hade kunnat tillämpa, så hade vi gjort det, säger Stefan Enbom.
Regeringsförhandlingar
I framtiden kan det bli aktuellt att regeringen stöttar vid så här djupa kriser. Fackföreningar och företag förhandlar med regeringen i den frågan just nu.
- Överläggningar pågår och vi har stora förhoppningar om att vi ska hitta lösningar som går ut på att regeringen ska bidra i framtiden. Våra konkurrenter i andra länder har den möjligheten att få hjälp, säger han.
Hur påverkar det som händer i Oxelösund er i Luleå?
- I grunden påverkar det inte oss. Vi genomför krispaketet oavsett vad som händer där. Men vi måste sänka våra lönekostnader genomgående i koncernen, säger han.
Att facket och företaget är överrens i Luleå tycker han känns "ofantligt glädjande". Från och med måndag går nästan varenda anställd, såväl arbetare som tjänstemän och chefer, på SSAB i Luleå ned i arbetstid med undantag för en och annan väktare och lokförare. Uppgörelsen sträcker sig fram till 28 maj.
- Om vi om något år tjänar lika mycket pengar som innan krisen så kommer vi återbetala den lön som våra medarbetare avstått, säger han
Själv kommer Stefan Enbom arbeta hemma på fredagar - och träna en del.
- Jag kommer ta långa promenader och fundera på hur vi ska lösa krisen. Jag vill aldrig mer genomföra ett sådant här krispaket, säger han.