Nu kan polisen hålla koll på farten överallt

Klick, klick, klick är allt som hörs när varje bil som passerar kontrolleras med radar. Nu kan polisen sätta upp en rörlig kamera där de vill hålla nere hastigheten på trafiken. I dag började över-vakningen på 50-sträckan i Gäddvik.

Etthundra kontroller per år ska göras med mobila hastighetsövervakningskameror varje år i Norrbotten. Här är en av de första.  Foto:PIA HANZI

Etthundra kontroller per år ska göras med mobila hastighetsövervakningskameror varje år i Norrbotten. Här är en av de första. Foto:PIA HANZI

Foto: Pia Hanzi

LULEÅ2008-07-30 06:00
I svängen efter rondellen alldeles där Gäddvik börjar står poliserna Roger Berg och Sture Strand vid den nya rörliga hastighetsövervakningskameran. De har påbörjat en av de kontroller som ska utföras i år. När Norrbotten har fått alla sina kameror ska en polis i varje del av länet kunna åka ut med en rörlig hastighetsövervakning. Då ska bilisterna kontrolleras minst 100 gånger per år.
I Gäddvik är det en 50-sträcka med många utfarter som får sitt andra besök. Förra gången fastnade 22 bilister på tre timmar. De hade kört mellan 6-15 kilometer för fort.
- Vi står här för att sänka medelhastigheten. De flesta som kör för fort kör mellan 5-15 kilometer över hastighetsgränsen. Då är det viktigt att vi rapporterar alla.
Ökat antal fyllekörningar
Roger Berg har varit i Kiruna och utbildat sig på den mobila anläggningen. Det är samma teknik som i de fasta kamerorna som är monterad på en släpvagn. Vägverket har betalat runt 400 000 kronor för kameran och polisen betalar för driften.
Nu ska fyra poliser i länet få utbildning så att alla farliga vägsträckor ska kunna kontrolleras.
- Det är en stor fördel att vi kan flytta övervakningen dit den behövs, säger Sture Strand. Han berättar att det ska komma fyra nya fasta kameror till E4 öster om Kalix.
- De ska sättas upp i Björkfors-korset och i Nikkala.
Men antalet olyckor blir fler i Norrbotten.
- Det som ökar är fyllekörningar. Vi ser allt fler i trafiken. Hälften av alla som dog i trafiken hade tagit droger eller alkohol.Den senaste statistiken visar att antalet döda i trafiken i Norrbotten ökat från 28 2006 till 40 2007.
Hjälper inte mot dödsolyckor
När polisen testar för alkohol och droger så har även antalet fyllerister ökat.
Förra året hade 572 druckit alkohol och 455 tagit droger. I siffrorna som finns för i år verkar det bli lika många som åker fast.
-  Vi har blivit bättre på att se vilka som tagit droger efter en bra utbildning.
I Västerbotten minskar antalet döda och drogrelaterade olyckor.
- Vi är ju så lika i annat så det är verkligen underligt att vi skiljer oss åt så mycket, säger Sture Strand.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om