Nu kan Luleåbornas fyrbentingar få vård mitt i stan

Hon ville få en ny utmaning i livet. Det gjorde att hon och några kollegor sa upp sig från sina jobb och startade eget. Mitt i stan finns deras nystartade veterinärklinik. "Vi har alla jobbat i massor av år och till slut vill man ha lite andra utmaningar", säger veterinären Mari Molin.

Mari Molin sökte efter många år i branschen en ny utmaning. Då öppnade hon tillsammans med några kollegor en veterinärklinik i centrala Luleå.

Mari Molin sökte efter många år i branschen en ny utmaning. Då öppnade hon tillsammans med några kollegor en veterinärklinik i centrala Luleå.

Foto: Reino Jillker

Luleå2024-05-20 02:00

Mari Molin lyfter upp hunden och vänder den på rygg. Snart är den lugn och Mari kan börja undersöka den med ultraljud. På en skärm ser hon resultatet.

– Jag gillar att arbeta med internmedicin och jag gillar pusslet. Jag gillar att lösa gåtan med vad som är fel. Att både ha den praktiska erfarenheten att bedöma ett djur, för djuret kan inte berätta till skillnad mot människor som kan säga att det gör ont i foten, så då måste vi göra en bedömning utifrån vad djurägaren berättar. Vi gör en klinisk bedömning och väger ihop det, säger Mari Molin, veterinär vid den nystartade kliniken Veterinärerna. 

undefined
Karin Sandström, Mari Molin och Caroline Andersson startade tillsammans med Louise Tardén Veterinärerna i Luleå.

Mari Molin öppnade den 2 maj tillsammans med kollegorna Caroline Andersson, Karin Sandström och Louise Tardén en ny veterinärklinik i Luleå – Veterinärerna. Idag är de tre veterinärer men redan planerar de att utöka verksamheten.

– Vi kommer att bli fem veterinärer och tre sköterskor som kommer att vara i lokalerna varje dag, säger hon.

undefined
"Jag gillar att arbeta med internmedicin och jag gillar pusslet. Jag gillar att lösa gåtan med vad som är fel", säger Mari Molin.

Efter en del tvekan bestämde de sig för att etablera kliniken i centrala Luleå. 

– Vi gör inga stora djur som hästar och lantbruksdjur utan vi har specialiserat oss på hundar och katter som är den vanligaste kategorin. Sedan finns det andra små djur som kaniner, marsvin, gnagare och fåglar, men dem gör vi inte. Vi har valt att starta en klinik med hög kompetens och då måste man kunna det man gör, säger hon.

undefined
En av de metoder att undersöka djuret är med ultraljud.

 

undefined
Här kan man se resultatet av undersökningen.

I Sverige är det brist på veterinärer, speciellt utanför storstäderna. Enligt Arbetsförmedlingens yrkesprognos råder det brist på veterinärer, i synnerhet på lite längre sikt. I Sverige har under de senaste tio åren omkring 210 personer årligen fått legitimation som veterinär. Av dessa har i genomsnitt 120 personer genomgått sin utbildning i ett annat EU-land, enligt en statlig utredning.

– Jag har utbildat mig i Köpenhamn och det har Caroline också gjort. Annars är det många som utbildar sig i till exempel England, Ungern, Tyskland och Lettland. Det är många svenskar som utbildar sig i utlandet och kommer hem, men även de som kommer från ett annat land, säger hon.

undefined
Snart är undersökningen klar och Mari Molin ger hunden en kärleksfull klapp.

När Mari Molin slutligen är klar med ultraljudsundersökningen så får hunden hoppa ner på golvet igen. En glad hund som nu får en godsak i belöning av sin matte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!