Yrkesläraren vid Vuxenutbildningen i Luleå tar fram några slangar och kopplar in dem. Han ska nu visa för William Stålnacke att han kan koppla in gasflaskan till kylanläggningen utan att det läcker ut något köldmedel och därmed växthusgas alls.
Det är inte en verklig situation utan en del i en examination där William Stålnacke ska examineras för att sedan i sin tur ska kunna examinera personer som vill få behörighet att arbeta med kylanläggningar och ac-utrustning.
– Jag kollar på hur Antero hanterar slangar, ställ och alla fel som kan uppstå, säger William Stålnacke, som efter den här dagen kommer att kunna examinera kyltekniker.
Fluorerade växthusgaser är kemikalier som har stark påverkan på växthuseffekten och alltså påverkar jordens klimat. De regleras i EU:s förordning om fluorerade växthusgaser, f-gasförordningen, men även av en svensk förordning om fluorerade växthusgaser.
Att få fram godkända examinatorer gör att man nu kan öppna ett examinationscenter i Luleå kopplat till företaget Incerts verksamhet. Närmaste examinationscenter finns i Övertorneå och Härnösand.
– Många åker ner till Stockholm för att ta de här certifikaten. Examinationscentret i Luleå ligger vid flygplatsen så det är nära att komma hit, säger Mats Blomkvist, certifieringsingenjör vid Incert.
– I och med att vi har kylutbildning så kan våra egna elever gå ut färdigexaminerade och få sitt kylcertifikat när de börjar jobba på något företag. Nu är förhoppningen att folk som är intresserade av kyla kommer att söka sig hit. Vi har fått många förfrågningar så vi kommer att ha uppdragsutbildningar, säger Antero Ala-Kojola.
I Sverige är det brist på kyltekniker.
– Just nu saknas 3 000–4 000 kyltekniker i Sverige. Alla vet vad en rörmokare gör, men vad gör den kyltekniker? Så det är inte ett förstahandsval när man väljer utbildning. Bristen är så stor att företag själva startar upp utbildningar. Då måste de komma till ett examinationscenter för att få certifieringen och det är där vi kommer in, säger yrkesläraren Antero Ala-Kojola.