Nu kan han återvända

Jakten på de båda Obol-männen Bo Johansson och Jan Saradlic avslutades på fredagen. Detta efter att de varit efterlysta i fem år.

hemvändare 1? Den femåriga häktningen på Obol-mannen Bo Johansson hävdes på fredagen. Detta sedan konkursförvaltaren lämnat in sitt förslag på utdelning av de pengar som hittats till Örebro tingsrätt.

hemvändare 1? Den femåriga häktningen på Obol-mannen Bo Johansson hävdes på fredagen. Detta sedan konkursförvaltaren lämnat in sitt förslag på utdelning av de pengar som hittats till Örebro tingsrätt.

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2014-05-16 17:09

Konkursförvaltaren Einar Wanhainen avslutar nu sitt arbete med Obol. Resultatet är 10 hittade miljoner av 100. Samtidigt uppger han för Örebro tingsrätt att fler nya brott upptäckts under utredningens gång och att dessa har anmälts till Ekobrottmyndigheten. Åklagaren Staffan Granerfeldt eller Ekobrottsmyndigheten har dock inte inlett någon ny utredning.

Det var 2011 som han la ner förundersökningen mot Obols företrädare Bo Johansson och Jan Sarardlic, som sedan 2009 varit häktade i sin frånvaro misstänkta för grov förskingring och grovt bedrägeri. Anledningen var att brott inte gick att styrka.

Häktningen av männen i deras frånvaro kvarstod dock eftersom även konkursförvaltaren ville komma i kontakt med dem. Den häktningen hävdes på fredagen av Örebro tingsrätt.

Tingsrätten ska nu ta ställning till konkursförvaltarens framtställan.

Enligt Einar Wanhainens medarbetare Jonas Kjellén innebär redogörelsen inför Örebro tingsrätt slutet på deras arbete.

– Vi är färdiga med det här, säger han.

Anledningen till att arbetet tagit så lång tid är att pengarna varit låsta hon länsstyrelsen i Stockholm. Där deponerades 11,5 miljoner kronor från det kandensiska bolaget Dundee, som förvaltat pengar åt Obol.

– Främsta anledningen att det tagit sådan tid är svårigheten att få ut de här deponerade pengarna. Det har varit en enorm resa fram och tillbaka. Hade de pengarna inte kommit in hade det inte blivit någon utdelning, säger Jonas Kjellén.

Hade ni förväntat er att få fram mer pengar ur Obol?

– Nej, det kan jag inte säga. Det är ju de här medlen som har varit deponerade hos länsstyrelsen. Det har funnits ett potentiellt återbetalningskrav, men det har inte lett någon vart.

En gång, 2009, har konkursförvaltaren varit i kontakt med Obol-männen, då Jan Saradlic.

– Det var i samband med att han häktades som han hörde av sig och sa att han skulle samarbeta. Men sen klippte han all kontakt, säger Jonas Kjellén.

Fakta Obol-affären

➤ Obol Investment Ltd var ett schweiz-registrerat fondbolag som ägnade sig åt pensionsförvaltning och sponsrade föreningar inom svensk idrott, bland andra Plannja basket och Luleå hockey. Bolaget var även huvudsponsor för Obol Basketball League.

➤ Affärsidén var att föreningarna skulle placera idrottsstjärnornas pensionspengar i Obol i utbyte mot sponsorpengarna.➤ 2006 visar det sig att bolaget saknar tillstånd för sin verksamhet samt att ekonomiska oegentligheter förekommit. LKAB begär ut en större summa pengar som tidigare placerats.

➤ 2008 begärs Obol i konkurs av Längmanska företagarfonden. Konkursförvaltarens utredning visar att 82 miljoner av de förvaltade pengarna saknas. Bolagets företrädare Bo Johansson och Jan Saradlic flyr utomlands.

➤ Namnet Obol är hämtat från den grekiska mytologin. Det var namnet på ett litet silvermynt som lades i likets mun som betalning till färjkarlen Karon inför färden över floden Styx till Hades, dödsriket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om