Nu kan elkunderna andas ut

Elpriserna ser ut att kunna hållas låga i vinter. Detta på grund av ymnigt regnande i juli.- Vattenflödena är runt dubbelt så höga som normalt i Luleälvens tillrinningsområde, säger Göran Lindström, SMHI.

Suorvadammen är välfylld, liksom landets övriga vattenkraftsmagasin. Det minskar risken för elprishöjningar i vinter. Bilden från 2009 när den gamla dammen ersattes av en ny där erosionsskyddet byggts på. FOTO: Kurt Engström

Suorvadammen är välfylld, liksom landets övriga vattenkraftsmagasin. Det minskar risken för elprishöjningar i vinter. Bilden från 2009 när den gamla dammen ersattes av en ny där erosionsskyddet byggts på. FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2010-08-03 06:00
Den exakta fyllnadsgraden i de olika vattenkraftsmagasinen är en affärshemlighet som inte avslöjas. Men att det myckna regnandet i juli har varit positivt för nivåerna är klart.
- Vattenmagasinen har fyllts på och vi har fått en starkare hydrologisk balans, säger Faraz Azima, vd för elbytessajten, till nyhetsbyrån TT.
Hög fyllnadsgrad i vattenmagasinen minskar risken för elprishöjningar i vinter och priset för fasta elavtal har redan sänkts på grund av regnets positiva effekter.
Enligt TT sjönk medelpriset för ett fast ettårigt elavtal med nio procent under juli jämfört med i juni. För ett hushåll med en årlig förbrukning på 20 000 kilowattimmar innebär prisnedgången på fastprisavtalet en minskad årskostnad på 1 100 kronor. Medelpriset för det billigaste ettårsavtalet under juni var 21 500 kronor per år och under juli 20 400 kronor.
Svensk Energi, en bransch- och intresseorganisation för landets elförsörjningsföretag, redovisar det totala läget i Sveriges vattenmagasin. Den beräknade tillrinnings-energin i magasinen för vecka 29 blev 1 967 GWh, vilket är 113 procent av medianvärdet under perioden 1950-2006. Enligt statistiken för vecka 29 är fyllnadsgraden i landets magasin över 70 procent. Det är också högre än medelvärdet för magasinens fyllnadsgrad under perioden 1950 - 2006.
- Vattenflödena är runt dubbelt så höga som normalt i Luleälvens tillrinningsområde. Men det har regnat ännu mer söderut. De senaste fem dygnen har det regnat 19 millimeter som mest vid Luleälven, i Jokkmokk. I Gäddede har det regnat 79 millimeter under samma period, säger Göran Lindström, vakthavande hydrolog vid SMHI i Norrköping.
Enligt SGU, Sveriges geologiska undersökning, är grundvattennivåerna i Norrbotten normala eller över normala. Det är bara högst upp i Norrbottensfjällen, mot norska gränsen, som grundvattennivåerna är lägre än normalt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om