Nu kan du vandra – i Solanders anda

Vandring står högt på listan över populära fritidssysselsättningar och nu kan vandrare från när och fjärran glädjas över Solanderleden som invigdes på söndagen.

Caroline Trapp och NIklas Nordström såg till att banden mellan Piteå och Luleå blev ordentligt knutna under invigningen av Solanderleden.

Caroline Trapp och NIklas Nordström såg till att banden mellan Piteå och Luleå blev ordentligt knutna under invigningen av Solanderleden.

Foto: Maria Lindgren

Luleå2018-08-26 16:39

Det var från början LRF som tillsammans med studenter vid Luleå Tekniska Universitet år 2010 undersökte förutsättningarna för att skapa en vandringsled i Norrbottens kustland. Arbetsnamnet var från början Bondeleden, och den skulle sträcka sig från Ersnäs i norr till Jävre i söder.

Så småningom blev namnet alltså Solanderleden, döpt efter Norrbottens och Piteås egna upptäcktsresande Daniel Solander. Den norra startpunkten förlades till slut till Luleå airport, där Luleådelens invigning ägde rum på söndagen.

En skara vandringssugna samlades vid avfarten till Luleå airport, alldeles intill Viggenplanet, där leden börjar. Bland dem fanns Bosse, en portugisisk podengo, med sin matte Anita Klockare.

– Jag tycker ju om att vandra och det är en kul grej att vara med på invigningen.

De gick första sträckan till Kallax by på invigningsdagen tillsammans med Marianne Svanberg.

– Jag paddlar mest med Friluftsfrämjandet men jag passar på att gå här idag.

Det fanns många punkter på programmet efter hela leden under invigningsdagen. Hela leden är 220 kilometer lång, vilket kan tyckas mycket med tanke på att det är sju mil mellan Luleå airport och Jävre.

– De har gjort det bra för oss vandrare som inte vill komma fram så snabbt, säger Ari Hultqvist, grenledare för vandringssektionen och sekreterare i Friluftsfrämjandet.

Det har blivit väldigt populärt att vandra och i och med att något blir trendigt brukar ju också utrustningslistan svälla och bli dyr. Men det behövs egentligen inte så mycket för att vandra, säger Ari Hultqvist.

– Bra skor förstås och en bra jacka, kanske en ryggsäck. Det behöver inte vara så märkvärdigt. Den här första sträckan här är ganska lätt så då räcker det med joggingskor, helst vattentäta förstås.

Vandringsleder finns det sedan tidigare ganska gott om, säger han, men inte någon som är så här lång.

– Det finns ganska gott om kortare vandringsleder men det här är ju en väldigt stor satsning.

Solanderleden började byggas med hjälp av EU-medel och har färdigställts i samarbete med markägare, föreningar, kommuner och företagare med flera.

– Den har byggts med väldigt stort engagemang, framhöll Caroline Trapp under invigningstalet.

Trots att den invigdes under söndagen är den inte riktigt färdig hela vägen men den går att vandra. Det fattas fortfarande lite "möblering", som till exempel några bänkar och toaletter.

En nybildad förening har bildats som ska engagera människor som kan underhålla leden.

I skogsstyrelsens regi har man också drivit ett arbetsmarknadsprojekt som heter Naturnära jobb och långtidsarbetslösa och nyanlända, män och kvinnor, har arbetat under sommaren med att färdigställa leden.

På grund av den torra sommaren och brandrisken har man inte kunnat röja överallt men leden är utmärkt så att man hittar ändå. Under hösten fortsätter arbetet med att färdigställa.

Niklas Nordström (S), kommunalråd i Luleå, var på plats för att knyta knuten som symboliserar att de båda kommunerna Piteå och Luleå knyts samman i projektet med leden. Han hoppas att Solanderleden ska locka till sig många vandrare, även utifrån, lite som framgångarna med Isvägen.

– Det här är något som vi uppskattar här uppe i norr, att ha tillgång till naturen att det ska vara lättillgängligt.

Mer information om leden finns på hemsidan, solanderleden.se. Där hittar man också onlinekartor och pdf-kartor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om