Riksdagen röstade i januari igenom lagförslaget om tillträdesförbud till butiker. Det betyder att från 1 mars kan butiker ansöka hos åklagare om att få tillstånd att porta en person som återkommande stjäl eller trakasserar personal eller övriga i butiken. Lagen innebär att åklagare ska kunna besluta om ett tillträdesförbud på högst ett år i taget, den som bryter mot förbudet riskerar böter eller fängelse i högst sex månader.
I dag har butiksägarna inga lagliga möjligheter att stoppa någon från att gå in i butiken. Fredrik Kerttu är butikschef på Ica Supermarket på Hertsön och han tar emot den nya lagen med öppna armar.
– Äntligen! Jag kan inte förstå att den här lagen inte funnits tidigare, säger han.
Ica på Hertsön var först i Sverige med att ingå en trygghetsöverkommelse med kommunen och polisen där butiken, polis och skola jobbar tillsammans. Sedan detta infördes har det överlag blivit lugnare enligt Fredrik Kerttu men han kommer definitivt ansöka om att få porta vissa individer som stjäl varor. Ofta handlar det om missbrukare.
– Absolut, det måste vi göra. Jag hoppas bara åklagare har resurser att ta tag i det, säger Fredrik Kerttu som bedömer att han i dag skulle vilja porta mellan tio till femton personer.
Han uppskattar att det försvinner varor för omkring 600 000 till 800 000 årligen.
– I slutändan blir det ju de hederliga kunderna som får betala för detta, säger han.
Mariana Holma är butikschef på Stora Coop på Örnäset och hon tycker också att den nya lagen är bra.
– Det skadar inte att vi slipper få in de som inte sköter sig, säger hon.
Precis som Fredrik Kerttu så tror hon att hon kommer använda sig av den nya lagen.
– Det tror jag faktiskt. Om vi vet att nån tar saker när de är här så bör de inte få komma in, säger Mariana Holma.
Enligt Eija Nilsson, butikschef vid Coop på Storgatan, har butiken inte jättestora problem med snatterier och stökiga personer i butiken. Hon utesluter inte att det kan bli tal om att ansöka om tillträdelseförbud för någon men det är en rättslig process som tar vid och hon tror inte att Coop i stan kommer att använda lagen på ett lättvindigt sätt.
– Det ska vara om det är en någon speciell person som vi har problem med, säger Eija Nilsson.
Äventyrsbutiken Hägglunds säljer bland annat exklusivare fritidskläder som kan vara lockande att stjäla. En av ägarna, Tobias Jönsson, upplever inte att de har problem med återkommande tjuvar. Om de väl lyckas stjäla något dyker de inte upp i butiken igen, däremot lyfter han ett annat problem som är betydligt vanligare.
– När det kommer in påverkade personer som bara svamlar runt. Då måste vi ha full fokus på dem så att de inte ska ta något eller göra något. Där skulle jag vilja kunna säga "Nej, i den här butiken får man inte vara påverkad", vare sig det är av alkohol, droger eller vad det nu är, säger Tobias Jönsson.
Det händer att Tobias Jönsson bett drogade personer som inte sköter sig att gå ut ur butiken, då kan det bli livat värre. Möjligen finns stöd i den nya lagen för dessa situationer, personer som trakasserar personal eller övriga i butiken kan också få tillträdelseförbud.
Utöver beslutet om butiker har riksdagen även gett regeringen i uppdrag att återkomma med ett förslag under året som gör det möjligt att införa tillträdesförbud även för simhallar och bibliotek.