Hybrit är ett samarbetsprojekt mellan SSAB, LKAB och Vattenfall som har som mål att få en fossilfri ståltillverkning. Man vill ersätta kokskolet vid stålframställningen med fossilfri el och vätgas för att minska koldioxidutsläppen. Planen är att mellan 2030 och 2040 konvertera masugnarna i Luleå och Brahestad i Finland.
Utsläppen från järn- och stålindustrin står för tio procent av Sveriges koldioxidutsläpp och sju procent av de globala utsläppen. Hybrits omställning blir en del i arbetet att uppfylla Sveriges klimatmål, att utsläppen från Sveriges totala verksamheter inom landets territorium senast 2045 ska vara minst 85 procent lägre än 1990.
Invigningen av pilotanläggningen har den senaste tiden hamnat i skuggan av frågan om placeringen av den demonstrationsanläggning som man planerar att börja bygga 2023 och som ska tas i drift 2025. Vitåfors utanför Malmberget och Luleå är de orter Hybrit har att välja mellan och i media syns olika parter argumentera för just sin orts lämplighet.
Vad är Hybrits pilotanläggning som nu invigs?
Hybrits pilotanläggning är placerat på SSAB:s område i Luleå. En byggnad man kan se i dag. Där ska man tillverka vätgas men även genomföra tester för att producera metalliskt järn, järnsvamp, via direktreduktion av järnmalmspellets med vätgasen. Detta görs med el som tillsammans med vatten huvudsakligen används för produktion av vätgas i större skala genom elektrolys.
I närheten, inne i Svartöberget 25 till 35 meter under markytan, kommer ett vätgaslager att byggas. Det planeras att vara i drift mellan 2022 och 2024.
Vad är Hybrits demonstrationsanläggning?
Ett ytterligare steg är att bygga en demonstrationsanläggning. Den ska ta utvecklingen från experimentell pilotverksamhet till produktion i kommersiell skala. I slutet av det här året planerar man att lämna in en ansökan om tillstånd enligt miljöbalken. Byggstart 2023 och 2025 planerar man att ta den i drift. Två orter är aktuella för placeringen. Vitåfors har nära till pelletsverket och Svartön/Hertsöfältet i Luleå ligger intill hamn och järnväg men givetvis är det fler kriterier som kommer att avgöra placeringen.
Fossilfri pelletsproduktion i Malmberget.
Man genomför försök med alternativa bränslen och upphettningsmetoder i produktionen av järnmalmspellets. Man vill gå från fossila till icke-fossila förnybara biobränslen.