Klockan 18 pÄ onsdagen gick tiden ut. Arbetsgivare och fack inom industrins avtalsomrÄde svarade pÄ medlarnas bud. Arbetsgivarsidan sade ja, med tvekan, men de fem industrifacken sade nej och dÀrmed hÀnger konflikthotet tungt.
IF Metalls klubb pÄ SSAB i LuleÄ - med 1 500 medlemmar pÄ SSAB, Plannja, Gestamp Hardtech, Duroc med flera - höll medlemsmöte pÄ onsdagseftermiddagen och bland de cirka 200 som var med pÄ mötet var stridsviljan pÄ topp.
- Ett skambud!
- NÀr chefer och direktörer roffar Ät sig bonusar ska vi ta ansvar. Det Àr för jÀvligt!
- Vi ska ha minst 3,7 procent. Allt annat Àr ett hÄn.
SÄ löd nÄgra av kommentarerna efter mötet.
Jobbarnas tur
Janne Ylivainio och Peter Lundberg arbetar pÄ Gestamp Hardtech. De underkÀnner medlarbudet helt.
- SjÀlvklart att vi sÀger nej, sÀger Peter Lundberg.
- Under krisen tog vi vÄrt ansvar. Vi gick ner i lön och stÀllde upp pÄ flexibla arbetstider. Men det Àr inte bara vi som ska ge och uppoffra oss. Nu Àr det vÄr tur att fÄ del av vinsten, sÀger Janne Ylivainio.
Rimligt krav
Medlarnas bud var 2,6 procents löneökningar pÄ 13 mÄnader. Det innebÀr 670 kronor mer i mÄnaden för en genomsnittlig industriarbetare.
- VÄrt krav Àr 3,7 procent och det Àr ett mycket rimligt krav, sÀger Tomas Karlsson, vice ordförande i IF Metall-klubben och med i den centrala förhandlingsdelegationen.
Han sÀger att trycket frÄn medlemmarna Àr hÄrt för att fÄ ett bÀttre löneavtal.
- Arbetsgivarna försöker utmÄla en kris, men fÀrska ekonomiska rapporter visar hur bra det gÄr för Sverige. Vi har tagit ett stort ansvar under finanskrisen, dÄ Àr det inte mer Àn rÀtt att vi fÄr ett bra avtal nu nÀr det finns utrymmen för löneökningar. Det krÀver vÄra medlemmar, sÀger han.
Vad hÀnder nu?
- Inte sÄ mycket annat Àn att vi fÄr avvakta och se. Inga stridsÄtgÀrder Àr ju varslade Ànnu.
Ăr medlemmarna beredda att ta strid?
- Absolut! Det finns en stark beslutsamhet och stridsvilja. Om det skulle hamna i det lÀget sÄ Àr vi absolut beredda att ta strid för ett rÀttvist avtal, sÀger Tomas Karlsson.