Nu hotar strejk

Ett rungande nej. Det blev industrifackens svar på medlarnas bud på 2,6 procents löneökning.- Vi ska ha minst 3,7 procent. Vi offrade oss under krisen. Då ska vi också få del av vinsterna när det går bra, säger Janne Ylivainio, en av de stridsberedda IF Metall-medlemmarna i Luleå.

Foto:

LULEÅ2011-11-30 20:29

Klockan 18 på onsdagen gick tiden ut. Arbetsgivare och fack inom industrins avtalsområde svarade på medlarnas bud. Arbetsgivarsidan sade ja, med tvekan, men de fem industrifacken sade nej och därmed hänger konflikthotet tungt.

IF Metalls klubb på SSAB i Luleå - med 1 500 medlemmar på SSAB, Plannja, Gestamp Hardtech, Duroc med flera - höll medlemsmöte på onsdagseftermiddagen och bland de cirka 200 som var med på mötet var stridsviljan på topp.

- Ett skambud!

- När chefer och direktörer roffar åt sig bonusar ska vi ta ansvar. Det är för jävligt!

- Vi ska ha minst 3,7 procent. Allt annat är ett hån.

Så löd några av kommentarerna efter mötet.

Jobbarnas tur
Janne Ylivainio och Peter Lundberg arbetar på Gestamp Hardtech. De underkänner medlarbudet helt.

- Självklart att vi säger nej, säger Peter Lundberg.

- Under krisen tog vi vårt ansvar. Vi gick ner i lön och ställde upp på flexibla arbetstider. Men det är inte bara vi som ska ge och uppoffra oss. Nu är det vår tur att få del av vinsten, säger Janne Ylivainio.

Rimligt krav
Medlarnas bud var 2,6 procents löneökningar på 13 månader. Det innebär 670 kronor mer i månaden för en genomsnittlig industriarbetare.

- Vårt krav är 3,7 procent och det är ett mycket rimligt krav, säger Tomas Karlsson, vice ordförande i IF Metall-klubben och med i den centrala förhandlingsdelegationen.

Han säger att trycket från medlemmarna är hårt för att få ett bättre löneavtal.

- Arbetsgivarna försöker utmåla en kris, men färska ekonomiska rapporter visar hur bra det går för Sverige. Vi har tagit ett stort ansvar under finanskrisen, då är det inte mer än rätt att vi får ett bra avtal nu när det finns utrymmen för löneökningar. Det kräver våra medlemmar, säger han.

Vad händer nu?
- Inte så mycket annat än att vi får avvakta och se. Inga stridsåtgärder är ju varslade ännu.

Är medlemmarna beredda att ta strid?
- Absolut! Det finns en stark beslutsamhet och stridsvilja. Om det skulle hamna i det läget så är vi absolut beredda att ta strid för ett rättvist avtal, säger Tomas Karlsson.

Fakta Slutbudet

➤ Slutbudet innebär löneökningar på 2,6 procent på 13 månader, vilket blir ungefär 2,4 procent på årsbasis.

Eftersom det inte finns något avtal klart 1 december kan facken varsla om stridsåtgärder. Varsel måste läggas sju arbetsdagar före konflikten kan börja.

➤ Opo (de opartiska ordförandena) har makt att skjuta på stridsåtgärder i sju dagar tills alla möjligheter att hitta en lösning är uttömda.

Opo ska också kalla parterna till samråd för partsgemensamma överläggningar, då kan opo skjuta på stridsåtgärder i 14 dagar.

➤ Vid strejk får IF Metalls medlemmar 80 procent av lönen i konfliktersättning efter fem karensdagar.

Förhandlingarna berör ungefär 500 000 löntagare i industrin.


Källa: Industriavtalet, IF Metall, TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om