Hösten 2005 togs den första delen mellan Gammelstad och Södra Sunderbyn i bruk. Sju år senare färdigställdes den tredje etappen mellan Sävastån och Boden.
För mittsträckan tog det tvärstopp. Några fastighetsägare tog striden ända upp i högsta förvaltningsdomstolen, som avslog överklagan och fastställde regeringens beslut i november 2018.
För en månad startade vägbygget som beräknas kosta 459 miljoner kronor.
– Vi kommer att se till att det under ombyggnadsarbetet finns minst två körfält öppna för trafik, en i vardera körriktningen, utlovar Mats Elgcrona, projektledare på Trafikverket.
Sträckan är 13 kilometer. Det är inte bara ett av länets mest trafikerade, utan också farligaste vägavsnitt. Under det senaste decenniet har sträckan kostat sju människoliv. Den senaste dödsolyckan inträffade 2018.
Byggprojektet siktar på att höja trafiksäkerheten och öka framkomligheten. Hela sträckan kommer att få mitträcken och alternera mellan tre till fyra körfält.
– Vår grundprincip är att det ska gå snabbt att ta sig till Sunderby sjukhus. Från Boden är det två filer hela vägen till sjukhuset och likadant från Luleå. I motsatt körriktning blir det om omväxlande en till två filer, förklarar Mats Elgcrona.
Det är det finska infrastrukturföretaget GRK som vann upphandlingen. I dag består av maskinparken av ett 30-tal enheter; bland annat grävmaskiner, hjullastare, schaktmaskiner och vältar.
Arbetet har inletts med att bygga ett parallellt vägnät intill väg 97. I dag finns det 76 utfarter på sträckan. För att kunna skapa en mötesfri väg ska de ersättas av tre nya trafikplatser som är placerade i Norra Sunderbyn, Sävastnäs och Sävastön.
Längst har arbetet kommit vid Färjledsvägen i Norra Sunderbyn, där grävmaskinerna måste ta sig ned sex meter under markytan för att skapa en anslutningsväg under väg 97.
– Det blir lite knepigt när vi gräver den sista etappen. Vi måste nog använda oss av två grävmaskiner som står på olika nivåer för att kunna forsla undan jordmassor. En dumper skulle med all sannolikhet köra fast i den lösa jorden, berättar projektledaren Max Havama.
Jordmassorna förs till en intilliggande lertäkt som en gång användes av Björns tegelbruk, som var verksam i Norra Sunderbyn mellan åren 1899-1966. Med tiden har lertäkten förvandlats till en liten tjärn. Nu ska området återställas.
I Norra Sunderbyn har två fastigheter fått lösas in av Trafikverket. Tomterna behövdes för en påfart.
Ett par kilometer längre bort pågår markarbetet inför brobygget vid Sävastnäs. Här handlar det snarare om att flytta hit jordmassor och fyllnadsmaterial.
– På älvsidan måste vi höja marknivån med cirka tolv meter, berättar Max Havama.
Den tredje trafikplatsen byggs vid befintlig korsning intill Boden Business Park i närheten av Sävastån. Även här kommer anslutningsvägar att löpa under vägen.
På ytterligare tre platser byggs det två planfria passager för friluftslivet samt en som förbinder två busshållplatser. Förändringsarbetet innebär också att antalet busshållplatser nära på halveras.
– Vi har fått in önskemål att det saknas trygga passager. Sunderby skoterklubb har lovat att fixa ny sträckning på skoterleden. I dag måste de korsa vägen för att ta sig ut på isen, förklarar Mats Elgcrona.
Hösten 2022 kommer hastighetsbegränsningen att höjas till 100 km/h.