Stora förhoppningar knyts till Talgas pilotanläggning

Europas första anodfabrik är nu invigd i Luleå.Talga uppger att kunderna står på kö för att få prover.

Invigning av Talga, finanschefen Melissa Roberts, vd Martin Phillips och Per-Erik Lindvall som är styrelseordförande för Talgas svenska bolag.

Invigning av Talga, finanschefen Melissa Roberts, vd Martin Phillips och Per-Erik Lindvall som är styrelseordförande för Talgas svenska bolag.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Luleå2022-04-01 18:11

På fredag invigdes Talgas pilotanläggning i Luleå av Swerims vd Pontus Sjöberg, Talgas vd och Europachef Martin Phillips, Luleås kommunalråd Carina Sammeli och statssekreterare Krister Nilsson från utrikesdepartementet. 

– Vi har tillgång till en av de finaste grafitfyndigheterna i världen. Vi har grön energi och kan producera den grönaste anoden. Vi startar en ny industri här i norra Sverige, säger Martin Phillips. 

Under de kommande två åren ska Talga skicka prover på sin anodprodukt till kunderna. Över 20 kunder inom batteri- och fordonsindustrin står på kö uppger Talga.

Fabriken som ska byggas på Hertsöfältet ska leverera 19 500 ton färdigt anodmaterial per år. Talga planerar för att femdubbla produktionen till över 100 000 ton per år. Fabriken på Hertsöfältet planeras tas i drift 2024. 

– Vi skalar upp produktionen 2025 då vi förväntar oss att gruvans tillstånd är klart.

Talga kommer att fortsätta driva pilotanläggningen i Swerims lokaler.

– Vi kommer att utveckla en ny generation av anodmaterial. Det mest intressanta material som nu testas är kisel. När man tillsätter kisel till anodmaterialet ökar kapaciteten 1,5-2 gånger, berättar Martin Phillips. 

Investeringen på Hertsöfältet beräknas till 280 miljoner euro och gruvan i Vittangi till 220-240 miljoner euro. 

Talgas fabrik kan ge upphov till ringar på vattnet.

– Det ger oss fantastiska möjligheter att bygga ett forskningscentrum i Norrbotten, med Swerim, företagen och LTU, säger Pontus Sjöberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!