Nu hänger det mängder av Picasso på äldreboendet

Edit Rönnbäck, 90, visar stolt Picasso-målningen.Hon bor i äldreboendet Midskogen i Luleå och älskar onsdagarna när hon får måla med Gerd.Nu är det vernissage på årets verk.- Det är roligt att kunna skapa något, säger Edit glatt och stolt.

Ulla Forsman och undersköterskan Ann Nilsson gillar att titta på alla bilder.

Ulla Forsman och undersköterskan Ann Nilsson gillar att titta på alla bilder.

Foto: Maria Ekman

LULEÅ2010-12-03 06:00
Det är undersköterskan Gerd Ylitalo som är ledare för målarverkstaden.
Hon har sett till att årets bilder blivit fint inramade och hängda i korridoren på bottenvåningen till Midskogen B.
- Vi har haft Picasso-tema i år, säger hon.
Edit Rönnbäck har målat två färgglada ansikten som ska bli presenter till barn och barnbarn när utställningen plockas ner.
- När barnbarnen var små gjorde jag klippdockor och kläder åt dem, säger hon.
Fantastiska minnen
Hennes son Jan-Åke Rönnbäck har kommit för att närvara vid den festliga vernissagen med sedvanliga förfriskningar och tilltugg. Han tycker att det är toppen att det ordnas aktiviteter som målningen på äldreboendet.
- Det är verkligen något för fler äldreboenden att ta efter. Och målningarna blir fantastiska minnen för oss barn och för våra barn, säger han.
Eda Wahlberg, 86, ställer också ut bilder. Hon väljer att visa verket med flickan och hunden för oss. Onsdagarnas målarverkstad är något som hon aldrig vill missa.
- De dagar jag har varit sjuk har jag blivit arg. Men man rår ju inte över sjukdom.
Flickor och hundar
Hon tycker att bilderna växer fram av sig själva.
- Det är roligt att se vad för bild som kommer fram. Flickor och hundar tycker jag mycket om. Men jag har fått sluta tjata om en egen hund här eftersom jag är dålig i benen. Om jag vore så bra i benen att jag skulle kunna gå ut med hunden själv så skulle jag få ha en. Då skulle ingen kunna stoppa mig, säger Eda Wahlberg.
Hon tittar på sitt konstverk och säger glatt:
- Det blev inte så tokigt.
Edas dotter Monika Kalin har också kommit till vernissagen och passar på att berätta att mamma är en mycket trogen NSD-läsare.
- Hon måste bara få läsa NSD varje morgon. Om hon har legat på sjukhus en vecka så vill hon läsa in alla tidningarna när hon kommer hem igen. Inte ett nummer missar hon!
Kärt möte
Eda Wahlbergs man Birger Wahlberg, 90, bor också i Midskogens äldreboende, men på en annan avdelning. Han kommer för att titta på Edas tavlor. Det blir ett kärt möte mellan makarna.
- Det här är min man, säger Eda stolt.
- Gammgubben, säger Birger.
- Nä, du är väl hemskt duktig, säger Eda.
- Ja det får väl duga då, säger Birger och kramar hårt sin målande hustrus hand.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om