En sträcka på 90 meter grävs återigen upp efter Småbåtsgatan utanför Wiliys i Södra hamn i Luleå. Anledningen är att det har blivit sättningar i marken efter det att ledningarna grävdes ner tidigare i år. Marken är gammal sjöbotten och den planerade åtgärden höll inte och måste nu göras om. Arbetet beräknas ta cirka en månad.
– Vi började i tisdags. När vi grävde i vintras gjorde vi precis som man ska göra men eftersom botten är så mjuk så tål den inte trycket så ledningarna har satt sig, säger Mattias Carlsson platschef för Nåiden.
Det hela upptäcktes med hjälp av en robot som filmar och mäter lutningen i rören och då visade det sig att det var lite väl ojämnt på sina ställen, vilket gör att det hela måste göras om till mångas förtret.
– Jag förstår att folk blir less när det är stökigt men det måste göras, säger Mattias Carlsson.
Vän av ordning vill nog göra gällande att det har grävts fler gånger efter Småbåtsgatan – och det stämmer. Men inte där det grävs just nu. Under vintern lades VA-ledningarna ner och under sommaren har högspänningsledningar grävts ner intill gatan, något som inte kan göras vintertid.
– När folk ser att vi gräver igen tror de att det är på samma ställe men det är det inte, säger Mattias Carlsson.
Det är inte den första överraskningen som Södra hamnen bjuder på under arbetet med Småbåtsgatan. När projektet startade upptäcktes mängder av spillvirke, gamla järnvägssyllar, sandfyllda oljetankar, husgrunder och annat bråte i marken.
Innan grävningarna drog igång togs slumpmässiga prover för att se om det fanns föroreningar i marken. När dessa togs lyckades man missa de fyndigheter som senare grävdes fram.
– De har i princip tagit proverna precis bredvid och råkade missa allt, säger Emma Sailamaa, projektledare för mark och anläggning vid Luleå kommun.
Det krävdes ett tidsödande saneringsarbete av marken innan arbetet kunde återupptas. Ett arbete som gör att projektet blir dyrare för Luleå kommun än vad som är budgeterat.
– Vi har hittat fruktansvärt mycket virke när vi har grävt. Men även husgrunder och betong. De har nog bara fyllt igen. Förr tänkte man nog mer: "syns det inte så finns det inte", säger Mattias Carlsson.
Men några gamla bilvrak (som det florerar rykten om) har inte påträffats under arbetet.
Gamla järnvägssyllar har det däremot hittats i mängder. Det är resterna av den järnväg som gick från banvallen ner efter kajkanten till där den gamla hamnkranen står i dag. Syllarna är impregnerade med kreosot, ett ämne som är mycket giftigt och cancerogent.
– Då när de grävdes ner ansågs det nog inte som farligt men nu är det definitivt miljöfarligt avfall, säger Emma Sailamaa.
Trots bakslagen verkar det som att tidsplanen kommer att hålla. November 2022 till november 2023 var det sagt från början.
– I det stora hela har vi kommit igång med kantstenar, gångstråk och asfaltering och den här sista sträckan kommer nog att asfalteras innan vintern. Men det har varit mycket överraskningar på vägen, konstaterar Daniel Ekerlin, projektledare för entreprenören Nåiden.
Det som återstår är bland annat hundratalet träd som ska planteras och ett antal lyktstolpar som ska på plats.
– Det kommer att bli jättefint när vi är färdiga, försäkrar Emma Sailamaa.