I söndags började lågprisbolaget Ryanair flyga mellan Luleå och Stockholm. Tillsammans med SAS och Norwegian är det nu tre flygbolag som trafikerar sträckan och flygtrafiken vid Luleå Airport har hämtat sig bra.
I går var det 11 avgångar från Luleå till Stockholm. Ryanair står för en avgång, på morgonen.
– Det är nästan samma som innan pandemin. Det är lite mindre fortfarande men inte långt ifrån, säger flygstationschefen Ann-Christin Viklund.
Den som åker med Ryanair måste ha koll på det finstilta och vad som gäller, annars kan det bli dyrare än planerat. Vid vårt besök på Luleå Airport träffade vi flera resenärer som fick sig en kostsam överraskning.
Luleåbon Kristoffer Wennströms resa blev bra mycket dyrare än planerat. Väl på plats vid flygplatsen fick han beskedet att han måste betala 650 kronor eftersom han inte checkat in online två timmar innan. Och det ödet var han var inte ensam om bland tisdagens resenärer.
– Jag är stört less på servicen och appen, konstaterar Kristoffer Wennström när han väl var klar med incheckningen och betalningen av den extra utgiften.
Kristoffer Wennström tycker överlag att Ryanair är ett bra alternativ för den som vill resa billigt men det gäller att ha järnkoll på vilka regler som gäller.
Under tisdagsmorgonen var han mest less på allt krångel och Ryanair stod inte högt i kurs.
– Det här var för jobbigt för att göra om. Jag måste nog samla kraft innan jag orkar prova igen, säger Kristoffer Wennström.
Ryanair avgår från Luleå på mornarna och planet har då flugit upp från Stockholm. Gustaf-Wilhelm Hellstedt och Wilma Jashanica ska på Sveriges offentliga inköpares årskonferens som hålls i Kulturens Hus och de valde att flyga med Ryanair.
Precis som för Kristoffer Wennström blev det en betydligt dyrare resa än planerat. Gustaf-Wilhelm Hellstedt åkte på incheckningsavgiften plus en ytterligare avgift på 400 kronor för ett specialbagage.
– Wow, där rök en extra tusenlapp. Visst är det bra att de flyger och att det är "bra" pris, säger han med viss ironi riktat mot just priset han till slut fick betala.
Ryanair konkurrerar med priserna och för den som gör allting rätt och har koll på regler och avgifter går det att resa riktigt billigt, till och med under en hundralapp för en enkelresa i vissa fall.
– Det är prisvärt och möjliggör att alla kan resa, säger Wilma Jashanica som tycker att väl i luften är det inte stor skillnad på Ryanair och andra bolag.
– Är det en kort resa så spelar det ingen roll, då sitter man bara i en stol ett tag. Men en längre resa...nej, säger Gustaf-Wilhelm Hellstedt som är en van resenär.
Han tycker att Ryanairs upplägg är krångligt och att det är uppbyggt för att passagerarna ska gå på nitar vilket ger extra avgifter.
Förutom att resa med lätt bagage ger han, med glimten i ögat, följande råd för den som ska åka med Ryanair:
– Man ska ha ätit, vara fullt frisk och ha tagit lugnande.
Flygstationschefen Ann-Christin Viklund tror att resenärerna i Norrbotten med tiden kommer lära sig hur Ryanair fungerar.
– Ryanair har sitt koncept och prisupplägg. Man ska göra så mycket som möjligt online, säger hon.
Att Ryanair nu är i gång är något hon gläds mycket över.
– Självklart är det väldigt glädjande att vi fått ytterligare ett flygbolag. Det behövs, inte minst med alla industrisatsningar och för besöksnäringens skull, säger Ann-Christin Viklund.