De nya reglerna har tagits fram av Rikspolisstyrelsen och innebär bland annat att det är tillåtet för poliser med vapen att redan när de startar arbetet för dagen ha en patron i patronläget, oavsett vilken slags situation de ska jobba i. Tidigare var detta något poliser bara fick göra när man ansåg att det fanns en förhöjd risk.
- Poliserna ska nu kunna bestämma det här redan inne på stationen. Det har inte varit tillåtet tidigare, säger Magnus Modig.
Han poängterar att det är upp till varje enskild polis att välja hur de vill jobba. Det nya sättet med en patron i patronläge lärs ut på polishögskolan. Magnus Modig ser både för och nackdelar med de nya reglerna.
- För nya poliser kommer det att finnas många fördelar. Det blir färre moment att träna in. Nackdelar är att det kräver utbildning och mer ansvar från varje enskild polis som vill lära om sig.
Han har mött blandade reaktioner kring de nya reglerna. Han menar att det kommer att finnas olika arbetssätt under en lång tid. I och med de nya reglerna kommer det även att införas nya hölster med en extra säkring i hölstret.
- Många ser praktiska fördelar men kommer inte att lära om sig. Om man ser till hur vi fungerar så går vi ju tillbaka till det som sitter i ryggmärgen. Det är inte bara att byta.
Är det inte en risk att poliser blir snabbare skjutklara också?
- Jag ser det inte som en risk. Jag är otroligt trygg med den utbildningsnivå vi har hos poliserna i Norrbotten. Det finns ett högt säkerhetstänk här.
Hur mycket tjänar man i tid med det nya sättet?
- Man skulle kunna tjäna upp emot en sekund, vilket motsvarar ungefär fem meter - vad en person hinner röra sig. Det kan vara en fråga om att överleva eller inte om man blir överfallen med till exempel kniv.
I Norrbotten finns idag 450 poliser varav de flesta har tjänstevapen. Detta är något som också kommer att förändras i och med de nya bestämmelserna. Som det ser ut i dag tilldelas alla poliser tjänstevapen, även om de jobbar vid ett skrivbord. Framöver kommer man att kunna behovspröva tilldelningen av tjänstevapen. En annan nyhet från och med första april är att polisen nu ska rapportera in varje gång de tagit fram vapnet i en situation. Tidigare behövde man bara rapportera in då vapnet avfyrats.
Åsikterna angående säkerheten med det nya arbetssättet går isär. Kritik har framförts av poliser som menar att de nya föreskrifterna innebär en förhöjd risk i situationer där poliser blir av med sina tjänstevapen.
- Man har vägt nackdelarna, det är väldigt få gånger per år en polis blir av med vapnet. Det är en sak vi också övar på, säger Magnus Modig.