Doris Holmberg, 7 år, visar upp kartan med checkpoints som är speciellt gjorda för barn. De finns i två områden i centrala Luleå, Stadsparken och Museiparken. För henne, som orienterat hela livet, kommer det inte att vara någon konst att hitta alla de olika checkpoints som finns på kartan.
– Ja, jag kan läsa kartan..
– Området är begränsat så barnen ska kunna springa fritt och det är ganska korta avstånd mellan kontrollerna. Så den är väldigt barnanpassad, säger Maria Holmberg.
Det är sjätte året som Hittaut arrangeras av Bergnäsets AIK tillsammans med Gammelstads IF och OK Renen. 1 juni släpps 156 checkpoints i olika delar av Luleå. Senare under sommaren kommer nya ytterligare checkpoints att släppas, men då i andra områden. Nya områden i år är Ersnäs, Måttsund runt slalombacken och Stadsön. Nygamla områden är Sunderbyn och Brändön.
– Det är många som väntar på nästa års Hittaut. Vi kan se på statistiken att alla åldrar är representerade. Från barn till pensionärer, både kvinnor och män, så det täcker en stor del av befolkningen. Många företag har det här som friskvårdsutmaning för att peppa de i företaget, men de tävlar även mot andra företag, säger hon.
Närmare 100 platser i Sverige arrangerar Hittaut. En satsning som i Luleå har över 4 000 deltagare varje år. Det gör det till Luleås största och bredaste idrottsarrangemang.
Kartan som används finns både i pappersform och digitalt i en speciell app där man kan registrera en kod som finns vid varje checkpoint. Då kan man även delta i en tävling.
– Varje månad lottar vi ut priser. För varje checkpoint man registrerar så ökar chanserna att vinna priser som lokala företag har sponsrat, säger hon.
Maria Holmberg berättar att de i orienteringsklubben fått många fler barn som vi börja med orienteringssporten.
– De pratar inte om att leta kontroller utan om att leta checkpoints, som vi kallar kontrollerna i Hittaut.
Men det är mer än priser som gör att folk vill delta och leta checkpoints.
– Förra året fick vi mail från någon som hittat sin nya bostad genom Hittaut. Det finns även tillresande från andra delar av Sverige. De är inbitna Hittautare och som åker runt och gör det här som sin semester genom att besöka nya områden, säger projektledaren från Bergnäsets AIK.