Gunnaräng i Alvik öppnade sommaren 2020. Anläggningen har nischat sig som en premiumanläggning och en del av planen har alltid varit att kunna hålla tävlingar men det kom en pandemi emellan.
Under lördagen sker en nystart på tävlingssidan då en träningstävling i hoppning hålls, en så kallad Pay and jump.
– Vi har 80 startande i helgen och det är ganska mycket, säger Ina Liljedahl, initiativtagare och vd för anläggningen.
Tävlingen blir ett genrep för anläggningen inför "Vinterhoppet" som hålls vecka nio, en tävling som hålls tillsammans med Piteå Ridklubb. Att hålla tävlingar är något som Ina liljedahl har sett fram emot nu när anläggningen är "inkörd".
– Det är därför vi gjorde två ridhus, så vi kan ha mer aktiviteter vintertid. Nu har vi hunnit landa lite och det är jättekul att vi kan komma igång med sådana här aktiviteter, säger Ina Liljedahl.
Gunnaräng ligger bra till med närhet till E4 och strategiskt placerad med bra åkavstånd från de befolkningstäta kommunerna i Norrbotten. I framtiden hoppas Ina Liljedahl att tävlingar som exempelvis DM kan hållas på Gunnaräng men även tävlingar större än så. Inte minst erbjuder utomhusbanan stora möjligheter för fina dressyrtävlingar av hög klass.
Enligt Ina Linjedahl finns det många ryttare i Norrbotten som kan hävda sig i högre klasser och hon hoppas även att ekipage söderöver ska ta chansen att åka norröver i framtiden.
– Det hade varit jättekul också om folk kan köra lite längre sträckor och komma hit och tävla, säger Ina Liljedahl.
Gunnaräng har sedan starten fyllts upp med hästar och har fått bra snurr på verksamheten. Förbundskapten för hopplandslaget, Henrik Ankarcrona, har besökt anläggningen och hållit clinic men Gunnaräng har även haft lyckan att tajma sin satsning med ankomsten av en ny landshövding i Norrbotten.
Den nya landshövdingen Lotta Finstorp var nämligen en riktig vinstlotta även för ridsporten och dressyren i norr. Lotta Finstorp är själv dressyrryttare och dömer sporten på elitnivå. Med jämna mellanrum kommer hon till Gunnaräng för att bidra med sin expertis vilket är till stor hjälp för ryttarna.
– Tidigare har vi bara haft programträning, nu kommer Lotta hit och bedömer programmet och ger tips, råd och lite tricks på saker man ska tänka på, säger Ina Liljedahl.