Nu byter återvinningen skepnad – byggstart nästa år

Lägenheter och radhus planeras att byggas på området där gamla återvinningsstationen på Kronan tidigare stod. Nu ställs området i ordning för nya bostäder och planen är att inflyttning ska kunna ske inom fem år.

Erik Johansson och Johanna Riihiaho projektleder området på Kronan där gamla återvinningen tidigare låg. I början på nästa år beräknas byggnationerna kunna starta.

Erik Johansson och Johanna Riihiaho projektleder området på Kronan där gamla återvinningen tidigare låg. I början på nästa år beräknas byggnationerna kunna starta.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2023-02-21 19:00

På hela den stora ytan där återvinningen på Kronan tidigare låg återstår inte mycket mer än några grushögar och en gammal förrådsbyggnad. Nu pågår arbetet som bäst med att rensa området för att göra plats för nya bostäder.

Från Luleå kommuns sida ser projektledare Erik Johansson och biträdande projektledare Johanna Riihiaho till att området ställs i ordning.

– Nu försvinner de sista delarna, något som varit planerat sedan återvinningen flyttade till Risslan. Rivningen gick ganska smärtfritt eftersom vintern varit bra vädermässigt, så det har gått snabbare än vad vi tänkt. Det känns verkligen helt annorlunda nu när byggnaderna är borta. Nu ser man hela vägen mot Kronanhallen och skolan och får en mycket bättre överblick av området, säger Johanna Riihiaho och blickar ut över ytan där återvinningsmarknaden och garagen tidigare stod.

I området där rampen tidigare fanns har man byggt både lekpark, damm och en lösning för dagvattenhanteringen för hela Kronan, något som i dagsläget göms av snötäcket.

– Här ser man tydligt hur området har förändrats. Vi har försökt tänka framåt på ett modernt sätt och började bygga det så fort vi fick tillgång till området, säger Johanna Riihiaho.

Ett förslag till detaljplan är framtaget för Östra entrén som området kallas. Platsen kommer att bebyggas av både flerbostadshus och radhus, men några detaljer om hur byggnaderna kommer att se ut är ännu inte klart. Inte heller är det ännu klart med vem som blir byggherre för området. Det finns en rad utmaningar med att bygga en helt ny stadsdel, bland annat för att behålla känslan av ett naturnära bostadsområde.

– Vi har en sida mot skogen som fortfarande är öppen eftersom detaljplanen ska ändras. En viktig fråga att ta ställning till är om förskolan behöver en helt ny byggnad. En annan stor fråga att lösa är att det lutar ganska mycket där gamla återvinningsmarknaden stod så frågan är hur vi ska hantera det, säger Erik Johansson.

– Om man tittar på området ovanifrån ser man skogen som vi vill knyta ihop med befintliga strukturer. Det är väldigt eftertraktat för många att bo nära naturen. Sluttningen kommer ganska tajt inpå där man tänkt exploateringen vid Regementsvägen och är något man tar hänsyn till i detaljplanen. Vissa träd kommer försvinna för att vi behöver exploateringsytan. Men man ser också hur man kan ta tillvara på de träd som finns, säger Johanna. 

Erik Johansson är sedan årsskiftet ny i rollen som projektledare på Kronan. 

– Det är väldigt kul att förverkliga visionen av nya bostäder nära stan och nära naturen och bygga upp en helt ny stadsdel. Vi får positiv återkoppling av dem som bor här i dag, och det är också kul att vara med i ett projekt som håller på så länge. Man har inte alltid chansen att bygga upp en helt ny stadsdel under sitt arbetsliv. Här är vi i alla skeenden samtidigt och det är väldigt roligt att det är så stort, säger han.

I slutet av året räknar de med att den nya detaljplanen kan antas och man kan gå vidare i byggprocessen av östra entrén. 

– Det är ett intensivt arbete som pågår. Vi vill behålla tempot i projektet och inte hamna i ett stillastående läge. Från kommunens håll är vi i ett bra läge kring utförande och vill se till att aktörerna följer efter också och har en nära kontakt för att kunna hålla tempot och ha en bra logistik, säger Johanna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!