Nu börjar kranen renoveras

Nästa vecka börjar renoveringen av kranen i Södra hamn.Arbetet beräknas bli tidskrävande. Men en första arbetsinsats är redan gjord.- I arbetshytten låg nästan en meter fågelskit. Det är sanerat nu tack och lov, säger Roger Jäderström, Sandå AB.

Nu ska den renoveras. Först ska den omdiskuterade kranen i Södra hamn monteras isär.FOTO: Bengt-Åke Persson

Nu ska den renoveras. Först ska den omdiskuterade kranen i Södra hamn monteras isär.FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2012-04-26 15:42

Under torsdagen fattade tekniska förvaltningen beslutet att godkänna en kostnad på nio miljoner kronor för att renovera hamnkranen i Södra hamn. Och arbetet börjar redan nästa vecka.

- Vi kommer att börja med att montera ner kranarmen och köra ut den till Uddebo där den ska blästras och målas på vår anläggning, säger Roger Jäderström på Sandå AB som ska utföra arbetet.

Nästa steg blir att riva den befintliga arbetshytten och att bygga upp den igen. Sedan blästras och målas resten på plats.

En meter fågelskit
I augusti ska arbetet vara färdigt.

- Det är inte så mycket yta på den men det kommer att ta många timmar. Det är mycket vinkeljärn och en gammal konstruktion, säger Roger Jäderström.

Men en arbetsinsats är redan utförd.

- När jag var och tittade på den första gången låg nästan en meter fågelskit på arbetshytten. Det är sanerat nu tack och lov, säger han.

På onsdag ska byggnadsställningarna resas. Luleå kommun finansierar projektet med 2 250 000 kronor och länsstyrelsen har lagt 6 750 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om