Det råder ju nu förkylningstider men det har kanske inte så mycket med höstens ankomst att göra och att temperaturerna faller. Mer då att vi vistas mer inomhus och nära varandra, hemma, på jobbet eller skola och förskola.
– Vi kommer närmare varandra och då ökar också smittrisken. Just nu är det därför en ganska intensiv förkylningsperiod, det är högt tryck på förkylningsfronten, säger Karolina Karlsson, sjuksköterska på Stadsvikens hälsocentral.
Tre V
För att klara en förkylning så bra som möjligt hänvisar hon till tre V, Vätska, Vila och Värme.
– Det kan ta en till två veckor att bli av med en vanlig förkylning. Det är viktigt att ha tålamod men det är vi dåliga på i dagens samhälle.
Många väljer att ta kontakt med sjukvården.
– Vi har en stor grupp som kommer hit, det bästa är att ringa oss först eller ta kontakt med sjukvårdsrådgivningen (se faktaruta). Den som har haft hosta i mer än fyra, fem dagar med feber bör ta kontakt liksom den som har haft ett långvarigt tryck över bihålorna och öronvärk.
Ett bra sätt att förebygga förkylningar är god handhygien.
– Tvätta alltid händerna i tvål och vatten när du kommer hem.
Tryck på apoteken
Även på apoteken är det tryck på medel som underlättar förkylningsproblemen.
– Tvätta händerna med tvål och vatten och använd sedan handsprit i förebyggande syfte, säger Josefine Kejonen Nordell, legitimerad receptarie och apotekschef på Hjärtat i Luleå och Älvsbyn.
Vilka är storsäljarna?
– Det vanligaste är att folk köper nässprayer och hostmedicin. Naturläkemedel är också vanligt. Egentligen är det vad man har med sig hemifrån och som man tycker fungerar.
Vad använder du själv?
– Koksalt tycker jag är bra. Det använder jag hellre än nässpray.
Bra hygien är också viktigt i förebyggande syfta.
– Tvätta händerna med tvål och vatten och använd handsprit i förebyggande syfte. Nys inte i händerna utan i armvecket.
Vad ger du för råd till förkylda?
– Att ta det lugnt, dricka mycket vatten för att lösa slem och hålla febern nere.