Nu är det dags att väcka pelargonerna
Vintern rasar, men ljuset är på väg tillbaka. För pelargonerna är det dags att vakna ur vintervilan och åter få ljus och värme.
Fotograf:
Foto:
- Så fort kylan kommer så åker pelagonerna in, de måste in innan frosten kommer, berättar Birgitta Sergler.
Att pelargoner mår bäst av att vila under vintern syns utseendemässigt. Det går, menar Birgitta, att ha pelargonerna stående som vanligt i sitt hem under vintern, men de ser inte vackra ut.
- De mår bra av att vila under vintern. Då hämtar de kraft och blir vackrare och starkare under sommaren. Under övervintringen ska det vara svalt, ljust och torrt - jag vattnar mina lika många gånger som det gradantal de står i.
Hennes cirka 550 olika pelargoner har fått övervintra i växthuset, med en temperatur på åtta grader.
- Det bästa, tycker jag, är en temperatur på fem till tio grader. Pelargonerna kan också stå i till exempel en källare och ha en temperatur på noll till fem grader. Då vilar de inte bara, utan de sover, så då kan de stå i mörker.
Birgitta tillägger att många har sina egna metoder för hur vilan ska gå till och skötas, och den som har en metod som fungerar bra ska självfallet hålla sig till den.
- Allt beror också på vad man själv har för förutsättningar. Det finns de som skakar bort all jord och hänger pelargonerna upp och ner i ett snöre hela vintern. Men det skulle aldrig gå för mig - jag har för många!
Pelargonerna kommer från början från södra Afrika och runtresande botanister tog dem till Sverige under 1600-talet och 1700-talet.
- I början var det rika herrar som odlade pelargonerna. Pigorna fick med sig skott hem och pelargonerna spred sig snabbt, eftersom det är lätt att ta sticklingar på dem, säger Birgitta.
Hennes eget intresse för pelargoner kommer från hennes mormor, som hade mängder. Och när Birgittas mamma fick sticklingar från dessa behandlades de ofta med mer respekt än andra pelargoner. Under 90-talet var Birgitta sedan med och startade Svenska Pelargonsällskapet.
- Pelargoner lockar mig för att det finns så många olika sorter och för att de kan se ut på så många olika sätt.
Det finns flera tusen olika sorter, och utseendet kan skifta markant. Det som de alla har gemensamt är frökapseln - den ser ut som en storknäbb. Birgittas 550 olika sorter ska strax få vakna till liv. Februari är en bra månad för väckning - då blir dagarna ljusare och ljusare.
- När jag väcker dem får de lite varmare och lite mer ljus än vad de haft under vilan.
Det finns olika tillvägagångssätt för väckningen. Birgitta klipper först ner sina pelargoner och när det kommer nya blad ger hon dem ny jord.
- Vissa ger först ny jord och klipper sen. Men min metod fungerar bra för mina pelargoner.
Hon klipper för att de ska få den där frodiga, snygga formen nerifrån och vid klippningen använder hon en ren sekatör eller en ren kniv.
- Det är viktigt att rengöra kniven eller sekatören mellan varje växt, ifall de skulle ha svamp eller något virus.
Birgitta klipper precis ovanför ett bladfäste. Vissa rekommenderar att det ska vara ett nytt bladfäste, men det rådet följer inte Birgitta. Därefter låter hon dem växa och frodas och ger dem mycket näring.
- Om de växer rakt upp kan jag toppa dem, men det tar cirka åtta veckor för pelargonerna att blomma, så man kanske inte vill ta alla topparna i april om man vill ha blommande pelargoner i juni.
När frostrisken är borta, ungefär i början av juni, tar Birgitta ut sina pelargoner. Hon ställer dem skyddade från direkt solljus, så att de inte ska bli alltför stekta av solen. Men än så länge står de i tryggt förvar i växthuset och de flesta av dem i lerkrukor.
- Jag tycker bäst om lerkrukor. Då minskar risken för att växterna blir övervattnade. Och så ser det snyggare ut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!