Totalt 53 035 personer är anmälda till höstens högskoleprov, som genomförs den 22 oktober på hundratalet orter i Sverige. I Norrbotten genomförs det i Arvidsjaur, Haparanda, Kiruna, Luleå och Piteå.
614 personer har anmält sig att skriva i länet, 387 av dem i Luleå – där provet genomförs på Luleå tekniska universitet.
– Det är alltid fler personer som skriver på våren och nu ser vi att det är ungefär 200 färre än i våras som skriver. Men det brukar alltid se ut så, och det är absoluta majoriteten som skriver i Luleå, säger Jennie Hägg Wilhelmsson, avdelningschef student vid LTU.
Provdagen är fördelad på fem provpass och det är 160 uppgifter totalt. Två innehåller kvantitativa uppgifter, som matematisk problemlösning, jämförelser, diagram, tabeller och kartor. Två innehåller verbala uppgifter, som ordförståelse, läsförståelse och meningskomplettering.
Det femte är ett så kallat utprövningspass som testar uppgifter inför framtida prov och ingår inte i resultatet.
– Men man vet inte i förväg vilket det är.
LTU:s förberedelser inför provdagen sker efter Universitet- och högskolerådets riktlinjer – myndigheten som tagit fram reglerna för högskoleprovet.
– Vi har två medarbetare på universitetet som jobbar med att projektleda allting, så det är sista minuten förberedelser nu. Mycket är såklart klart, med att ha bokat salar, få tag på provsamordnare och vakter.
Hjälpmedlen du får ha med dig är blyertspenna, suddgummi, rak linjal, samt överstrykningspenna. Telefonen ska vara avstängd och du får inte äta eller dricka under provpasset. Du måste även ha med giltig legitimation.
För att motverka fusk med elektroniska hjälpmedel kan provdeltagare från och med höstens prov bli kontrollerade med metalldetektor vid in- och utpassering. Kontrollerna utförs av ordningsvakter förordnade av Polismyndigheten, skriver Universitet- och högskolerådet.
Är det något ni kommer ha på LTU?
– Det vet inte vi och vi får inte heller svara på några sådana frågor med anledning av sekretess.
På LTU genomförs provet i flera lokaler, en stor tentasal i A-huset, hörsal B192 i B-huset och Ljusgården i C-huset, samt i mindre klassrum i E-huset. Första provpasset startar 9.00 och dagen avslutas 16.40.
Jennie Hägg Wilhelmssons råd är att komma väl förberedd.
– Läs kallelsen noga och kom i tid, så du känner dig trygg och hittar dit du ska.