Nu är är Luleå skyltat från Gültzaudden till Malmudden.
Varför Hermelinsparken har detta namn och vad folk har roat sig med på Udden - det får alla lulebor veta på 19 nya skyltar som sätts upp i parker och vid intressanta platser.
Foto:
De som flanerar i de olika parkerna får veta att Hermelinsparken var vår första stadspark. Området där Stadsparken finns idag var centrum för det gamla Luleå. Här fanns bebyggelse kvar efter den stora stadsbranden fram till rivningsvågen på 1960-talet.
Centrum för backhoppning
I dagens park har tre olika rådhus funnits. Det sista stod mitt emot dagens stadshus och rymde stadsbiblioteket.
Gültzaudden var centrum för backhoppning i Norrbotten. Det första hopptornet byggdes 1901. Sporten kom från Norge och spreds av norska gardesofficerare till Stockholm och sedan snabbt över hela landet.
Sport, fest och jubileumsutställning. Udden har länge varit den plats där luleborna samlats för att roa sig. Men de sista spillrorna av dansrestaurangen revs 1976.
Per Lagervall förslog att den första skylten skulle skildra kommunikationerna mellan Malmudden och Skurholmen. Mellan de två halvöarna gick byagränsen mellan Björsbyn och Hertsö by.
Skurholmen blev en förort när järnvägen kom till Luleå 1888. Skurholmsborna rodde över fjärden.
Första vägbanken
Vid sekelskiftet byggdes en gångbro, med en smal landgång till Malmudden (gränsen mellan socknarna gick mitt i fjärden och staden hade andra prioriteringar). 1915 byggdes den första vägbanken. Malmudden blev bebyggt med bostäder först efter andra världskriget.
- Vi börjar så här med nya vägvisare och informationsskyltar i år, sen får vi se var vi kan sätta upp fler i framtiden, säger Staffan Johansson, parkchef.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!