Nu är 7 000 grisar på väg att friskförklaras
Efter provsvar från 4 000 grisar blåser Mikael Hugosson salmonellafaran över.- Bara ett positivt svar och det var på en sugga som bodde i samma box som de andra två smittade, säger han och tillägger:- Jag är på strålande humör, det var en jävla lättnad.
Mikael Hugosson är glad igen. Prov från 4 000 grisar har analyserats och bara ytterligare en sugga hade salmonella. Den suggan delade stia med de två andra som hade smittan. FOTO: Kurt Engström
Foto: Kurt Engström
- De provsvar som återstår är yngre grisar som är mindre riskbenägna. Det ser väldigt bra ut. På torsdag kväll kanske Jordbruksverket ringer och säger att allt är fritt. Då sätter vi igång och slaktar på fredag.
Inte smittsam
Det var den 7 oktober som Hugossons grisfarm, Alviksgården, utanför Luleå, spärrades sedan två suggor testats som salmonellapositiva. De hade salmonella
i lymfknutor.
Konsum Norrbotten plockade bort Alviksgårdens produkter ur hyllorna direkt när beskedet kom.
Att det nu visar sig att inte fler av de 7 000 grisarna hade salmonella betyder att den inte varit smittsam.
- De tre suggorna kan ha haft salmonellan när vi köpte in dem. Eftersom salmonellan var inkapslad vet vi inte hur de fått den. Det har inte smittat från djur till djur eller med fodret, för då skulle fler ha smittats. Kanske är det en fågel som bajsat här på gården, säger Mikael Hugosson.
Laddat ord
Även om Mikael Hugosson jublar i dag, så var han aldrig rädd för att salmonellansmittan skulle omfatta någon större del av besättningen.
- Sannolikheten att det skulle vara en stor sak var liten, men salmonella är så laddat. Jag kände mig trygg eftersom vi tog gödselprov och även prover på suggorna i somras och inte hittade något, säger han.
Nu gör han den här jämförelsen om hälsotillståndet för de 7 000 grisarna:
- Om det togs prov på 7 000 Luleåbor skulle avsevärt många fler vara bärare av salmonella, säger han.
Friskförklaringen av grisarna sammanfaller med chark-SM. Mikael Hugosson har packat charkuterierna och hoppas på nya framgångar vid prisutdelningen på torsdag i Göteborg.
Inte så kostsamt
Vad salmonellalarmet kostat varumärket Alviksgården är svårbedömt.
- Även om vi tror oss sköta gården bra så vet man aldrig vad som kan komma in i en besättning. Men det har hittills inte kostat så mycket, bara 100 000-200 000 kronor, säger Mikael Hugosson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!