NTI-gymnasiet ville bli ny huvudman för handelsprogrammet med inriktningarna Administrativ service samt Handel och service.
Men Skolinspektionen avslår deras ansökan.
- Jag är inte förvånad. Det är tredje gången. Luleå kommun anser att det inte behövs fler handelsinriktningar och Skolinspektionen går på deras linje, säger NTI-gymnasiets rektor Staffan Rådelius.
"Vi skulle ha gjort annorlunda"
Skolinspektionen menar att elevunderlaget i Luleå är för klent utifrån intagningsstatistiken som visar att endast 38 behöriga förstahandssökande fanns till handels- och administrationsprogrammet i Luleå inför läsåret 2010/2011.
Om NTI får programmet också är risken, enligt Skolinspektionen, att Luleå kommun tvingas lägga ner sitt program.
- Jag fattar att utformningen som det kommunala handelsprogrammet har inte är tillräckligt lockande för eleverna. Vi skulle ha gjort annorlunda.
Hur då?
- Genom en annan approach, bland annat vad gäller marknadsföring och "mediatänk". Dessutom har vi kontakter med företag som kommunen inte har. Exempelvis skulle vi inrikta oss mer mot näthandel. NTI har jättebra koncept för Handelsprogrammet i övriga landet.
Kommer ni att överklaga beslutet?
- Jag har själv inte fått beslutet, det kom lagom till julhelgen... Jag får ta ställning till en överklagan senare, säger Staffan Rådelius.
Sedan tidigare har NTI-gymnasiet i Luleå fått tillstånd att konvertera medieprogrammet till det estetiska programmet, med fördjupningar som film och animation, medieproducent mot nya medier och medieproducent mot journalistik.
Även Jensen fick avslag
Även skolföretaget Jensen Education College nekas tillstånd, enligt beslut från Skolinspektionen.
Jensen ville bli huvudman för ett flertal gymnasieutbildningar inom bland annat ekonomi, naturvetenskap och samhällsvetenskap.
Skolinspektionen anser att Jensens elevprognos inte tillräckligt kan säkerställa en stabil verksamhet.