Det började i december 2012. En formgrupp bestående av ett tiotal personer från hela Norrköpings tidningars media-koncernen, som äger NSD, påbörjade arbetet med att ta fram två nya former. Den ena formen skulle ha ett tuffare tilltal, den andra skulle vara mer sober.
Resultatet ser vi i dagens tidning. Den tuffare varianten har döpts till Clan efter det typsnitt som används i rubrikerna och har ett kaxigare tilltal, med lite dragning åt kvällspressen. Den andra varianten döptes till Velino och andas mer morgontidning i Stockholm.
Vara olika varandra
NSD har Clan medan konkurrenten Norrbottens-Kuriren har Velino.
– Formerna måste vara väldigt olika varandra i tilltalet så att tidningarna profilerar sig på olika sätt. Det är viktigt att läsarna ser att det är två olika tidningar, säger Anders Bergström, systemägare för NTM:s redaktionssystem.
– Ska man sitta i samma kåk så måste man välja olika inriktningar, välja sin egen stig, så det inte blir en tjock smet av alltihop, där NSD:s själ mals ner, säger Fredrik Magnusson, till vardags sidplanerare på Gotlands allehanda.
Arbetet har stundtals varit svårt eftersom det är många olika viljor.
– Om man sätter tio duktiga formgivare i samma rum så kan det bli rätt långa diskussioner om storleken på faktavinjetterna. Det kan bli väldigt nördigt ibland och man tappar tempo, säger Fredrik Magnusson.
– Men vi har haft en projektledare som gått in och satt ned foten, säger Anders Bergström.
Ibland har de kört fast på detaljer. Såsom färger. Till exempel var det inte alla i gruppen som tyckte att det kändes bekvämt med en blå färg på nyhetsplats.
– Min tidning som är moderat har varit röd på nyhetsplats i 30 år, vi ska få blått nu. Men man ska inte blanda ihop de politiska färgerna med färgerna på nyhetsplats. Det är olika saker. Rött och blått är dessutom klassiska tidningsfärger sedan länge, säger Fredrik Magnusson.
Först ut
Vilka fördelar har det funnits med att göra det här som ett koncernprojekt?
– Det finns redaktioner som inte har råd med att göra nya former själva, som inte har de resurserna. För dem är det här bra, säger Anders Bergström.
– Det blir en bättre lokal förankring när vi själva har gjort mycket av arbetet, även om vi tagit in konsulter också, säger Fredrik Magnusson.
Nackdelar?
– Att det finns de som inte fått vara med och påverka, säger Anders Bergström.
NSD är först ut i koncernen med Clan-formen.
Hur tror ni bemötandet från läsarna blir?
– Beröm är väl för mycket begärt. Blir det inte för mycket skäll så får man vara nöjd, säger Anders Bergström med glimten i ögat.
– Man lever ju väldigt nära sin lokaltidning och jag vill tro att läsarna tycker att nya NSD känns roligare att läsa, att den är mer levande, säger Fredrik Magnusson.
Har du synpunkter på NSD:s nya form? Mejla till redaktion@nsd.se