NSD-journalist belönad med stipendium

NSD-skribenten Kerstin Anttila belönades på internationella kvinnodagen med Soroptimisternas stipendium för sina reportage om kvinnor.- Männen dominerar ju tidningen i övrigt så det är inte mer än rätt att jag en gång i veckan lyfter fram kvinnorna, sade hon i sitt tacktal.

"Männen dominerar ju tidningen i övrigt så det är inte mer än rätt att jag en gång i veckan lyfter fram kvinnorna", sade Kerstin Anttila i sitt tacktal när hon belönades med Soroptimisternas stipendium.FOTO: Bengt-Åke Persson

"Männen dominerar ju tidningen i övrigt så det är inte mer än rätt att jag en gång i veckan lyfter fram kvinnorna", sade Kerstin Anttila i sitt tacktal när hon belönades med Soroptimisternas stipendium.FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Ake Persson

LULEÅ2012-03-08 21:56

På torsdagskvällen firades den internationella kvinnodagen för 23:e gången i ordningen på Kvinnobiblioteket på Björkskatan i Luleå. Det blev en välbesökt tillställning och en av programpunkterna i firandet var utdelningen av Soroptimisternas stipendium.

Inga Hansson, ordförande i Luleå-Gammelstads soroptimistklubb, sade att det var många som hade föreslagits som kandidater till stipendiet men att NSD-journalisten Kerstin Anttila hade varit det självklara valet eftersom hon hade fått det i särklass största antalet röster.

För NSD:s läsare är Kerstin Anttila välkänd. I snart 20 år (jubileum den 19 mars) har hon varje vecka i sina personligt skrivna reportage under vinjetten "Mitt i livet" lyft fram kvinnor och kvinnors idéer.

- Till mer än 90 procent är det kvinnor jag skriver om, konstaterade hon själv under stipendieceremonin.

"Fantastisk intuition"
- Och du lyckas alltid hitta så fascinerande och spännande kvinnor att skriva om. Du måste ju ha en fantastisk intuition för det här, sade Inga Hansson som överlämnade stipendiet och det tillhörande diplomet med förhoppningen att Kerstin Anttila ska fortsätta med att lyfta fram och skildra intressanta kvinnor - till uppmuntran och inspiration för andra kvinnor.

Det här är inte första gången som Kerstin Anttilas skrivargärning belönas.

1995 fick hon Norrbottens journalistpris, 2002 fick hon Luleå kommuns jämställdhetsstipendium och 2004 förärades hon Norrbottens S-kvinnors kulturstipendium.

FAKTA Soroptimisterna

Soroptimist International är en ideell organisation för yrkeskvinnor med mål att skapa hög etisk nivå i yrkesverksamheten samt kontakter över gränserna. I varje klubb får finnas en representant för varje yrke. Organisationen instiftades i USA 1921, i Sverige (Stockholm) 1948 och i Finland 1952. Totalt har den cirka 90 000 medlemmar i över 125 länder (2010). I Sverige finns 67 klubbar med ca 1 600 medlemmar.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om