Enligt NSD:s uppgifter ska ett så kallat "letter of intent", alltså en principöverenskommelse, tecknas inom en snar framtid.
Det återstår därmed en del armbrytande innan affären är underskriven men för Luleå kommun är Rikshem en drömpartner att inleda den hårt kritiserade utförsäljningen med.
– De har som ambition att bli en nationell allmännytta, säger Assar Lindén, expert på allmännytta vid Boverket.
Rikshem är ett av Sveriges största bostadsbolag. Det delägs av Fjärde AP-fonden och AMF fastigheter. Nuvarande bestånd är på 21 000 lägenheter. Visionen är att äga 100 000 lägenheter.
På sin hemsida skriver bolaget: "Vi äger bostäder och samhällsfastigheter i landets snabbast växande kommuner (...). Vi ska vara en långsiktig samarbetspartner till kommuner, landsting och statliga myndigheter".
LÄS MER: Lulebo ska sälja ut 3000 lägenheter
När Rikshem nu kliver in i Luleås fastighetsmarknad är tanken att bli ett slags "Mini-Lulebo". De 1400 lägenheter man köper ska vara ett blandbestånd och spridas ut i olika bostadsområden.
Ilija Batlan, vice vd i Rikshem och tidigare S-politiker, vill dock inte uttala sig om planerna i Luleå.
– Jag kan säga att vi tycker Luleå är en intressant plats. Men vi kan inte föregå den demokratiska processen som pågår, säger han.
Assar Lindén konstaterar att Rikshem är en mycket aktiv aktör just nu.
– Bland annat har de gjort stora affärer med det kommunala bostadsbolaget i Uppsala, Uppsalahem, säger han.
Senast den 12 maj köpte Rikshem hela det kommunala bolaget Bo i Väsby AB, Upplands Väsby. Där handlade det om 650 lägenheter och 54 studentlägenheter.
LÄS MER: Het debatt om Lulebos utförsäljningar
Rikshem finns för närvarande i Stockholm och Göteborg, Uppsala, Linköping, Västerås, Norrköping, Helsingborg, Jönköping, Huddinge, Sundsvall, Halmstad, Södertälje, Solna, Kalmar, Nyköping, Sigtuna, Ale och Knivsta.
– De är en väldigt stark aktör. De är extremt starka rent ekonomiskt. Jag har lyssnat på Ilija Batlan och han har sagt att vi kan låna pengar till ingen kostnad alls. De blir en sådan här yttre aktör som etablerar sig. Deras affärsidé är väl egentligen inte att maxa hyrorna i en stad, utan de tänker sig nog att inte ställa till någon oreda, säger Assar Lindén.
NSD har vidare uppgifter på att ytterligare ett fastighetsbolag bestämt sig för att investera i Luleå. Vilket är okänt.