Totalt arbetar 140 stycken personer på socialförvaltningen i Luleå mot människor som har behov och stöd av hjälp i livet. Det uppger verksamhetschefen Anna Saxin.
Alla människor har möjlighet att ansöka om stöd.
– Sedan blir det en prövning och alla beslut vi fattar har man rätt att överklaga, säger Anna Saxin som i våras tog över som chef på socialförvaltningen.
Hon har själv arbetat som socialsekreterare under ett 15-tal år.
Kostnaderna för Luleå kommun för det så kallade försörjningsstödet uppgick förra året till drygt 68 miljoner kronor. En ökning med 12,5 miljoner kronor sedan 2015.
Enligt Anna Saxin är kostnaderna för försörjningsstödet för Luleå kommun lite högre än andra jämförbara kommuner i Sverige
Antalet personer som får stöd har de senaste åren varit relativt konstant, mellan 2300 och 2400 personer.
Försörjningsstödet utgår från en riksnorm, uppger Anna Saxin. Det kan handla om allt från hjälp med hyran till ekonomiskt bidrag.
Anna Saxin ser i dag stor skillnad jämfört med hur det såg ut när hon började för snart 30 år sedan. Hon pekar bland annat på att samarbetet mellan samhällets aktörer har blivit mycket bättre.
– I dag pratas det också på ett helt annat sätt om problem och utanförskap.
I en artikel intill uttrycker Mikael Lundqvist, som under årtionden har varit föremål för sociala insatser, sin besvikelse över kommunens socialtjänst.
Vad säger du till honom? Han tycker att ni inte lyssnar på honom. Hans dröm är att få en egen lägenhet.
– Jag tycker att det är viktigt att tillmötesgå alla människors känslor. Det här är hans känsla, och det är viktigt att lyssna på honom. Vad gäller det här med boendet: är det någonting som vi har jobbat extra mycket med är det just det. Vi jobbar för att vi inte ska ha ett utanförskap i Luleå vad gäller hemlöshet. Boende är en av de viktigaste trygghetssakerna vi har som människa.
En stor inventering av bostäder har socialförvaltningen genomfört under hösten, uppger Anna Saxin.
– Vi tittar också på andra boendelösningar, som tillfälliga och tidsbegränsade boenden. Det är viktigt att vi är flexibla, för människor har olika behov.
Målet är att alla människor ska ha ett eget hyreskontrakt, förklarar hon.
Vad är ditt råd till Micke?
– Jag tycker att han ska ta kontakt med oss, så att vi får igång en dialog med honom: hur ska han komma till sitt mål, säger Anna Saxin.