Notan: 6 miljoner

Det kommer att kosta 6 miljoner kronor att förvandla kranen i Södra hamn från vrak till byggnadsminne. Det visar tekniska förvaltningens utredning. Bland annat måste den saneras på stora mängder fågelavföring.

I maj genomförde kranräddarna en manifestation med dansare från föreningen Exiled.FoTO: Göran Ström

I maj genomförde kranräddarna en manifestation med dansare från föreningen Exiled.FoTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

LULEÅ2009-11-04 06:00

I april beslutade tekniska nämndens arbetsutskott att den gamla hamnkranen från 1950 skulle rivas. Rivningsföretag lämnade anbud på arbetet och det var bara igångsättningstillståndet som återstod.
Kranräddarupproret
Då bröt kranräddarupproret ut, på insändarsidor, i brev till kommunen och på Internet. Kranräddarna fick stöd av länsantikvarien, som i juli föreslog att kranen skulle skyddas som byggnadsminne.
Så blev det också. I ett tal i slutet av augusti förklarade Karl Petersen att kranen skulle räddas undan rivning och nu är tekniska förvaltningen färdig med utredningen kring framtiden som byggnadsminne.
Att återställa hamnkranen i bevarandevärt skick kostar 6 miljoner kronor. Sedan kommer det att kosta 80 000 kronor om året att underhålla den.
Flyttas
Kranen kommer att flyttas 10-12 meter från kajhörnet och en ny detaljplan för hamnområdet kommer att utarbetas. Hade kranen rivits skulle området ha använts vid olika arrangemang. Nu blir det ett skyddsområde runt kranen.
Luleås skattebetalare behöver inte betala hela notan för den gamla hamnkranens räddning. Kommunen kan kräva ersättning av staten med hänvisning till kulturminneslagen.
Ärendet kommer först upp i tekniska nämnden och senare kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, som har det slutgiltiga avgörandet.
Omfattande skador
Tekniska förvaltningen har anlitat företaget Inspecta, som besiktat kranen. Det är ingen uppbygglig läsning. Åren har tärt hårt och den har också utsatts för omfattande skadegörelse.
Besiktningsrapporten beskriver hur den stora kranen under de 25 år den inte använts förvandlats till en jättelik fågelholk och hur förarhytt och maskinrum nu är fullt med fågelspillning.
Besiktningsmännen har klättrat omkring i kranen och bland fågelspillning också funnit rutten träpanel, rostiga linor, krossade glasrutor och nedklottrade väggar.
När hamnkranen renoverats föreslår besiktningsföretaget att nuvarande slitna belysningsslingor ersätts med strålkastarbelysning kombinerat med invändig belysning i maskinhus och hytt.

FAKTA Hamnkranen

Vipparmsportalkran tillverkad av Motala verkstad 1950 och färdigmonterad i juni 1951. Den hade en lika systerkran som påseglades och därefter revs.
Har lyftkapacitet 6 ton och i magnet 1,8 ton, svängradie 9-25 meter och lyfthöjd 28,6 meter.
Kranen väger 196 ton och rymmer tre normalspåriga järnvägsspår i portalen.
Kranen avvecklades 1984 och överfördes då från Luleå hamn till tekniska förvaltningen. Samma år genomförde Statens anläggningsprovningar den sista besiktningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om