Så här skriver Northland i sitt pressmeddelande:
”Företaget har också ingått ett icke-bindande intentionsavtal med en strategisk partner. Om detta verkställs kommer den strategiska partnern kunna förse Northland med järnmalm till andra produktionslinjen med start 2016 fram till 2018/2020. (...) Vid utgången av detta sourcing-avtal kan produktionslinje två istället förses med malm från Sahavaara-depån. Ett eventuellt strategiskt partnerskap förväntas öka Northlands driftskostnader jämfört med vid egen malmbrytning, men kommer samtidigt möjliggöra att de investeringar på cirka 150 miljoner US-dollar som bedöms nödvändiga för att öppna Sahavaara-depån kan senareläggas. En högre produktionsnivå, oavsett om det sker med malm från den strategiska partnern eller med malm från Sahavaara, förutsätter dock antingen en bättre järnmalmsmarknad eller att effekterna från den nya strategin om att sänka produktionskostnaderna slår igenom”.
Northlands nye vd Johan Balck säger sig vara förhindrad att kommentera vem den strategiske partnern är. Enligt säkra uppgifter till NSD ska det handla om LKAB.
Northlands lastbilar rullar redan fullastade till Svappavaara och går tomma tillbaka. Samtidigt står LKAB i startgroparna för att dra igång ytterligare gruvor i Svappavaara – vilket innebär att malmen finns på plats och smidigt kan köras till Kaunisvaara. Northland vidareförädlar malmen till ett koncentrat genom att finkrossa och avskilja den.
Tidsaspekten stämmer också, LKAB hoppas kunna dra igång produktion 2016.
Någon bekräftelse från LKAB blir det dock inte.
– Vi har fört diskussioner på deras förfrågan, så mycket kan jag bekräfta. Men vi kommenterar inte andras pressmeddelanden, säger Per-Erik Lindvall, direktör för teknik- och affärsutveckling vid LKAB.
Han fortsätter:
– Vi är utsålda i dagsläget så en förutsättning för att vi över huvud taget ska kunna sälja någonting är att vi får tillstånden till de nya gruvorna. Om Northland sedan är intresserad av att köpa malm behandlar vi dem med samma respekt som andra kunder.
Det är inte aktuellt att LKAB, via sitt delägda affärsutvecklingsbolag Norrskenet, investerar ytterligare för att hjälpa det krisdrabbade gruvbolaget.
– Vi har inga planer på att göra någonting, säger Per-Erik Lindvall, som är styrelseordförande i Norrskenet.
För drygt ett år sedan satsade ett konsortium bestående av Folksam, Peab, Metso och Norrskenet totalt 100 miljoner dollar för att rädda Northland från konkurs.