Northland: "Inga överraskningar"

Röda siffror, behov av mer pengar men en tro på framtiden – så summeras gruvbolagets bokslut.
– Vi upplever inte att det var några omkullkastande nyheter, säger Jonas Lundström, kommunikationsdirektör på Northland resources.

Jonas Lundström, kommunikationsdirektör Northland resources.

Jonas Lundström, kommunikationsdirektör Northland resources.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-02-28 15:15

De röda siffrorna beror på höga investeringskostnader, förklarar Lundström.

– Kvartalsbokslutet präglas av det vi har kommunicerat ända sedan förvintern i fjol och det är att vi ser ett behov av både långsiktiga och kortsiktiga finansieringslösningar för att vi ska vara rustade för det som ett gruvbolag i produktion ska vara, säger Jonas Lundström.

Tror på bolaget

1 miljard kronor "saknas" för framtiden. En del av summan måste fram ganska fort, och redan i mars bedömmer Northland resources att de måste kunna presentera en finansieringslösning.

– Det här är ett kvartalsbokslut som slutar i bedömningen att vi tror att vi kommer klara av det här, men att det finns vissa risker.

Vad är det ni ska klara av?

– Att kunna fortsätta att bedriva och utveckla en gruva här i Tornedalen. Det är ju den viktigaste frågeställningen man har som bolag när man går fram med en årsredovisning, om det funkar att fortsätta? Vi har många goda argument, men det är mycket som måste gå i lås.

Bolaget planerar att fördubbla produktionen under 2014 och bygga en ny produktionslinje.

– Det är först då, har vi sagt, som vi kan börja visa upp kraftfullare resultatförbättringar, säger Jonas Lundström.

Varför presenterar ni ett bokslut endast på engelska?

– Vi gör vad vi kan för att flytta den här verksamheten så nära hem som möjligt. Vi är tvungna att följa de regelverk som finns, men det är klart att vi önskar kunna leverera bra översättningar. Vi förstår och tar till oss av den kritiken, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om