Norsk lag gäller

I svenska butiker är det avgiftsstopp, men köper du en resa av Norwegian med kreditkort blir den 50 kronor dyrare. Bolaget är hemmahörande i Norge och kommer därför undan svensk lagstiftning.- Administrationen av kreditkortsbetalningar kostar pengar, förklarar Åsa Larsson, pressansvarig hos Norwegian.

LULEÅ2010-10-29 06:00
Sedan den 1 augusti är det inte längre tillåtet för företag att ta ut avgifter när du betalar med kontokort eller kreditkort, till exempel Visa eller Mastercard.
Men förbudet gäller inte alla. Den som köper flygbiljetten av Norwegian debiteras 50 kronor extra om betalningen sker med kreditkort.
"Administrationen kostar"
- Norwegian är ett norskregistrerat bolag och då är det norska regler som gäller. I Norge finns inget förbud mot kreditkortsavgifter, säger Åsa Larsson.
Hon hänvisar till att administrationen av kreditkortsbetalningar kostar för bolaget och att man därför tar ut en avgift. SAS har inte den möjligheten.
- Kunden kan själv välja om resan ska betalas med betalkort eller kreditkort. För betalning med vanligt Visa-kort blir det ingen avgift. Det framgår av vår hemsida.
Konsumentverket har hittills fått in ett 50-tal klagomål från konsumenter som drabbats av flygbolags kreditkortsavgifter. De flesta gäller utländska Norwegian och Ryanair, men också bolag med svenskklingande namn som Kalmar Flyg har fått konsumenter att klaga.
Lagval
Enligt Konsumentverket gäller svensk lag också vid köp på Internet av ett bolag i ett annat land som vänder sig till svenska konsumenter, men särskilda regler gäller för köp av resor från flygbolags webbplatser.
- Det kan vara tillåtet för flygbolag att ta ut en kortavgift
när en konsument väljer att betala med kort. Det beror på
om bolaget har gjort något lagval i sina transportvillkor, säger Hans Lundin, presschef hos Konsumentverket.
Inget förbud
Om flygbolaget har gjort ett lagval betyder det att det är det valda landets lag som gäller.
Så är fallet med till exempel Ryanair och Norwegian, som valt att lagen i det land där huvudkontoret för verksamheten ligger ska gälla. Varken Irland eller Norge har något förbud mot kortavgifter.
De länder inom EU och EES-samarbetet som i dag inte har något förbud mot att ta ut kortavgifter är Storbritannien, Tjeckien, Ungern, Belgien, Irland, Nederländerna, Slovenien, Estland, Norge, Malta och Spanien.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om