Norrmejerier på väg att sälja varumärket

Norrmejeriers bärdryck Jokk är på väg att säljas. Norrmejeriers styrelseordförande Henrik Wahlberg bekräftar att det finns en intressent som vill köpa varumärket och att en försäljning diskuteras.- Ett beslut tas troligen under det här året, säger han.

Foto: Jan Lindmark/Norrmejerier

LULEÅ2012-08-14 05:57

Musteriet i Hedenäset startade 1987. Där arbetar fem personer med att tillverka bärkoncentrat till Jokk-drycker (Jokk är samiska för fjällbäck). Lingon, blåbär, tranbär och svarta vinbär används. Den färdiga drycken paketeras sedan på Norrmejeriers anläggning i Luleå. 1994 lanserades de regionalt producerade Jokk-dryckerna i hela Sverige och försäljningen ökade kraftigt.

Affärshemlighet
- Jokk är en succé. Det är väl först de senaste två åren som efterfrågan har stagnerat, säger Henrik Wahlberg, lantbrukare i Soukolojärvi, Övertorneå kommun, och ordförande i Norrmejeriers styrelse.

Efterfrågan på Jokk har alltså stagnerat och nu kan det bli så att varumärket säljs ut.

- Det är en möjlighet som vi beaktar utifrån hur marknaden och försäljningssiffrorna ser ut. Det finns en intressent. Men inget beslut är fattat ännu, säger Henrik Wahlberg.

Vem intressenten är vill han bevara som en affärshemlighet.

Köper inga svarta vinbär
Enligt Henrik Wahlberg är ett beslut om försäljning troligen att vänta innan årsskiftet. Om produktionen kommer att bedrivas i Norrbotten även fortsättningsvis och vad som händer med musteriet i Hedenäset vid en försäljning är frågor som återstår att besvara.

Länets bärodlare har reagerat på att Norrmejerier inte köper några svarta vinbär i år.

- Det är helt enkelt så att vi har tillräckligt med koncentrat för att klara produktionen i två år och efterfrågan på just svarta vinbärsdrycken har minskat, säger Henrik Wahlberg.

Fakta Norrmejerier
➤ Norrmejerier är en ekonomisk förening som årligen förädlar cirka 200 miljoner kilo norrländsk mjölk sina mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. Norrmejerier har egna varumärken som Västerbottensost, Verum, Gainomax, Norrglimt och Jokk bärdryck. Norrmejerier ägs av cirka 610 bönder i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland. Norrmejerier sysselsätter cirka 470 årsanställda (varav ett 70-tal på mejeriet i Luleå) och omsätter drygt 1,8 miljarder kronor per år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om