Norrbottnisk studie ska hitta vaccin mot cancer

LULEÅ. Norrbottniska kvinnor kan bidra till att utveckla framtidens vaccin mot bröstcancer. I dagarna träffas internationella bröstcancerforskare på Sunderby sjukhus för att dra igång den unika studien.

Forskarna vill hitta en förebyggande metod mot bröstcancer och tar Norrbotten till hjälp. Fr v Paolo Toniolo, New York University School, Irma Russo och Jose Russo från Fox chase cancer center i Philadelphia.

Forskarna vill hitta en förebyggande metod mot bröstcancer och tar Norrbotten till hjälp. Fr v Paolo Toniolo, New York University School, Irma Russo och Jose Russo från Fox chase cancer center i Philadelphia.

Foto: Anna Holmberg

Luleå2008-07-31 06:00
Det är sedan tidigare känt att kvinnor som genomgått en graviditet har ett större skydd mot bröstcancer än kvinnor som inte fött barn. En hypotes som den internationella forskargruppen, på plats i Luleå just nu, kan påvisa genom tidigare forskning.
- Det finns ett hormon som heter HCG, det är ett graviditetshormon som går upp kraftigt under graviditeten. Bröstkörtlarna mognar till det yttersta och mogna bröstkörtelceller är resistenta mot bröstcancer, förklarar Per Lenner, cancerspecialist på Umeå universitetssjukhus.
Förebyggande metod
Det har blivit dags att ta steget från tester på råttor till systematisk forskning på friska kvinnor, för att ytterligare kunna belägga hypotesen. Forskningen ska leda till att en förebyggande metod mot bröstcancer tas fram.
Första steget är att rekrytera 150 frivilliga kvinnor från Norrbotten och i samband med mammografibesök ska provtagningar ske.
- Då ska det tas de prover som behövs, det är vävnadsprov från bröstet, salivprov och blodprov som vi sedan skickar till Philadelphia för analys, säger Pal Bordas som är mammografiläkare på Sunderby sjukhus.
Om det blir ett vaccin i framtiden ska det ges till kvinnor innan de har fyllt 20 år.
- Vaccinet ska injiceras på kvinnor som inte fått barn och efterlikna en graviditet på konstgjort sätt, på så sätt blir det förändringar i brösten som gör att risken för cancer minskar, säger Per Lenner.
- Vi är inte där än, biverkningarna är en sak man måste kolla upp innan man ger vaccinet till friska kvinnor hur som helst, säger Per Lenner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om