Robert Råman arbetar som förlossningsläkare vid den gynokologiska mottagningen på Sunderby sjukhus. Hösten 2014 startade han en vetenskaplig studie av ultraljudundersökningar som genomförs i ett tidigare skede än normalt.
Idén uppstod ur en slump. En patient sökte sig till Sunderby sjukhus i vecka 13 efter en blödning. Genom att genomföra undersökningen vaginalt kunde läkaren konstatera att fostret lever. Bilderna visade ett fullt utvecklat foster.
I Sverige genomförs ultraljudundersökningar i vecka 18. I dag är Robert Råman inte ensam om att förespråka ultraljud redan sex veckor tidigare. De förekommer abdominalt i bland annat Storbritannien, Tyskland, Spanien och Israel.
– Undersökningen tillför goda möjligheter till en tidigare diagnostik av avvikelser. Det skapar mer tid att utreda och att ge information till föräldrar, förklarar Robert Råman.
Han understryker att metoden ska komplettera och inte ersätta undersökningen i vecka 18 eftersom vissa avvikelser dyker upp i ett senare skede.
Anna Pohjanen, länschef för verksamhetsområdena obstetrik och gynekologi, tror att metoden snart kommer att användas inom förlossningsvården i norra Sverige.
I dag används framför allt två metoder inom fosterdiagnostik för att upptäcka missbildningar eller kromosomavvikelser. I vissa regioner erbjuds möjligheten till samtliga mammor, medan i Norrbotten får endast en handfull utvalda remiss till ett KUB- eller ett NIPT-test.
– Det vore bra om vi i Norrbotten genom den här metoden skulle kunna erbjuda hjälp till familjer. Problemet är att det är personalkrävande. I dag gör vi cirka 2 600 ultraljudsundersökningar. Med den här tekniken skulle vi behöva fördubbla antalet, säger Anna Pohjanen.