Statistiken är ett index av flera olika parametrar i den årliga Vårdbarometern för 2012, som SKL (Sveriges kommuner och landsting) står bakom.
Kenneth Backgård, ordförande för Norrbottens sjukvårdsparti, är inte förvånad.
– Det bottnar givetvis i den nedmontering som skett, där man dragit ned på många olika fronter. Inte minst på enkla men viktiga poster, som distriktssköterskor exempelvis. Jag tror att människor utanför Luleå-Boden-området känner en stor otrygghet. Det är resor på 10-12 mil. Många undrar nog om de ska komma fram i tid. Och E 10:an som vid flera tillfällen varit blockerad. Då vet man att det kan komma transporter med patienter med hjärtinfarkt eller stroke.
Kenneth Backgård menar vidare att landstingets bemanningskris med åtföljande neddragningar av vårdplatser som följd skulle få ett ännu tydligare genomslag om undersökningen gjordes i dag.
– Där har landstingets misslyckats totalt.
Veronika Sundström, verksamhetsdirektör vid landstinget, säger att förtroendet för vården till stor del påverkas av de frågor som varit aktuella under året.
– Vi ser i statistiken för 2013 att Norrbotten ligger närmare snittet än vad vi gjort 2011 och 2012, då förtroendet varit bland de lägsta i Sverige.
– Vi har förbättrat oss något under 2013. Sedan är det så också med dessa jämförelser att man frågat hela befolkningen. Jag tror att strukturförändringarna som vi genomfört skapat en oro. Går man specifikt på patienter så är bilden en annan. De allra flesta är väldigt nöjda med den vård de fått, säger Britt Westerlund (S), landstingsråd.