Norrbottens gymnasietjejer mår allt sämre

Gymnasietjejerna i Norrbotten mår allt sämre.Det visar den stora årliga undersökningen om skolbarnens hälsa och levnadssätt, som presenterades på onsdagen.– Det är mycket oroväckande, säger Annika Nordstrand, folkhälsochef vid Norrbottens läns landsting.

LULEÅ2013-10-23 14:49

Rapporten visar att stora förändringar sker i flickors psykiska hälsa mellan årskurs sju och ettan på gymnasiet. Sju av hundra flickor anger att de mår dåligt i årskurs sju. När de börjat gymnasiet är siffran uppe i 15-16 – alltså en fördubbling.

Motsvarande ökning syns inte bland pojkarna.

– Skillnaden mellan könen sticker ut. Det handlar om genusproblematik. Hur är det att vara tjej respektive kille i Norrbotten? Vi måste borra djupare i det här, säger Nordstrand.

– Vi måste gå ner i åldrarna och börja jobba med det redan i förskolan, tycker Ewa Vikermo-Raijala, skolsköterska vid Tunaskolan.

Statistiken över psykisk hälsa går hand i hand med den som visar hur många som regelbundet har ont i magen eller värk i rygg, axlar och nacke.

– Det är för bedrövligt att var tionde tjej på gymnasiet tar värktablett varje vecka. Det riskerar att skapa ett tidigt läkemedelsberoende, säger Agneta Granström (MP), landstingsråd.

Vidare visar rapporten att var tredje gymnasiekille i Norrbotten lider av övervikt eller fetma. Något som härleds till ett ökat läskdrickande och stillasittande. Användandet av dator, mobiltelefon och tv ökar stort från årskurs fyra till gymnasiet.

– Med tanke på alla följdsjukdomar och problem som kommer med övervikt så är det djupt oroväckande, säger Åsa Rosendahl, statistiker vid folkhälsocentrum.

Motsvarande statistik för tjejerna är var femte tjej.

– Det är inte heller någon bra siffra. Och tendensen är att det ökar, säger Rosendahl.

Undersökningen kommer ur de hälsosamtal som skolsköterskorna gör med elever i förskolan, fjärde klass, sjunde klass och etta på gymnasiet. Årets enkät baseras på svar från 8565 elever i Norrbotten.

Det är sjunde året i rad som den presenteras. Nytt för i år är att statistiken även redovisas kommunvis.

– Det är en stor vinst, att kommunerna kan se vad man är i behov av för stödfunktioner, var man ska sätta in krutet. Och att de kan jämföra sig med varandra, titta på de goda exemplen och hur de gjort, säger Agneta Granström.

FAKTA Noterat i rapporten

4 Gällivare ligger bäst till över kommuner där barnen mår bra. I ettan på gymnasiet anger 97 procent att de oftast mår bra. Arvidsjaur är sämst med 78 procent som mår bra.

4 Barnen i årskurs sju och ettan på gymnasiet i Gällivare och Haparanda har störst problem med övervikt och fetma. I gymnasiet är strax under 40 procent av ungdomarna i Gällivare och Haparanda överviktiga. Lägst andel överviktiga gymnasister finns i Älvsbyn (15 procent).

4 Mest problem med att känna sig ledsna och nedstämda har ungdomarna på gymnasiet i Boden.

4 Mest läsk dricker barnen i Gällivare och Haparanda. På gymnasiet anger nästan varannan att de dricker läsk tre gånger eller mer i veckan.

4 I Haparanda och Pajala tillbringar barnen mest tid framför skärmar (tv, dator, mobil). 40 procent av gymnasieungdomarna där sitter fem timmar eller mer per dag.

4 Rökningen har minskat de senast fyra åren, både i årskurs sju och gymnasiet. Allra minst röker man i Älvsbyn, där fyra procent i ettan på gymnasiet anger att de röker mer än en gång i veckan. Samma sak med snusningen, bara fem procent i Älvsbyn snusar mer än en gång i veckan. Haparandas ungdomar röker och snusar mest, 29 procent röker mer än en gång i veckan och 16 procent snusar mer än en gång i veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om