På onsdagen släppte Statistiska Centralbyrån (SCB) befolkningssiffrorna för Sverige. Av landets 21 län hade 15 en befolkningsökning under första halvåret.
Stockholm stod för den största ökningen med 8 562 personer medan Norrbotten hade den största minskningen på minus 345 personer. Totalt bor det nu 249 748 folkbokförda i Norrbotten.
I länets kommuner var det endast tre kommuner som hade en folkökning. Piteå hade 23 personer, Älvsbyn 6 personer och Kalix 2 personer.
– Fantastiskt, utbrister Tomas Egmark (S), kommunalråd i Älvsbyn, och fortsätter:
– Jag är glad för den enskilda kommunen, men för Norrbottens skull skulle det ha varit plus på det stora hela. Alla kommer att behövas i framtiden på grund av ålderspyramiden.
Han berättar att kommunen försöker visa upp samhället, som de flesta andra, för att få människor att flytta samt bo kvar i Älvsbyn.
– Det är företagen som skapar tillväxt, de behöver arbetskraft och är de attraktiva blir det inflyttning tillslut, säger Egmark.
Länets övriga kommuner hade dock en minskning där Kiruna stod för det största tappet på 87 personer. Därefter var det Luleå och Jokkmokk som även hade dystra siffror som låg på minus 65 respektive 55 personer.
– Det är oroande, men samtidigt är det förväntat. Vi har en åldrande befolkning och vi har svårt att få till stånd investeringar som genererar nya jobb, säger Robert Bernhardsson (S), kommunalråd i Jokkmokk.
Han berättar att ett sätt att vända trenden och få fler arbetstillfällen i kommunen är om regeringen beviljar en bearbetningskoncession som gör det möjligt att få bryta järnmalm i Kallak utanför Jokkmokk.
– Vår bedömning är om det finns fler arbetstillfällen och fler attraktiva jobb så blir det fler människor som väljer att flytta till Jokkmokks kommun.
I Luleå har kommunen satsat mycket på att få fler att flytta dit – men trots det blev det ett negativt resultat.
– Det är allvarligt. Vi har sett det, även förra året, att vi hade en sämre befolkningstillväxt och det där måste vi ta på största allvar och analysera ordentligt, säger Lenita Ericson (S), kommunalråd i Luleå.
I Sverige blev det även en låg folkökning och totalt var 10 352 390 personer folkbokförda vid halvårsskiftet. Det beror på en stor minskning av invandringen, en ökning av dödsfallen under coronapandemin samtidigt som antalet födda samt utvandrare minskat marginellt jämfört med första halvåret 2019.