Norrbotten utanför i polisens nya regionsindelning

I dag kom beslutet om polisens nya regionsindelning. Det nya polis-Sverige ritas och det blir sju regioner, för regionen som heter Nord blir Umeå huvudort.
– Jag hade gärna sett huvudorten i Norrbotten, men har förståelse att det blir där det blir, säger Torgny Olofsson, ordförande i polisfacket, Norrbotten.

Ext rättscentrum Luleå

Ext rättscentrum Luleå

Foto: Bengt-Åke Persson

Luleå2013-06-25 11:55

Det är ett kliv mot att de 21 polismyndighet slås samman mot att bli en myndighet - Polismyndigheten. Nu presenterades regionerna och huvudorterna som blev:

Region Syd (Huvudort Malmö), Väst (Göteborg), Öst (Linköping), Stockholm (Stockholm), Berslagen (Örebro), Mitt (Uppsala) och Nord som får huvudort Umeå.

"Väntat"

Torgny Olofsson säger att beslutet om huvudorten i region Nord var väntat.

– Vi har förståelse för beslutet. Jag hade inte trott något annat, det känns som att det var klart i ett tidigt skede. Det viktiga i det här nu är den lokala polisverksamheten, den ska vara stommen i hela verksamheten.

De som nu presenterade orterna och regionerna går under namnet genomförandekommittén.

– Spontant är det första steget mot en polismyndighet. Det är en milstolpe på så sätt, men det är inget vi kommer märka av i vår verksamhet just nu. Men det känns rätt att beslutet äntligen har kommit.

Äntligen?

- Man kan tycka att det här har tagit väldigt lång tid. Men, visst, det kanske ska få göra det en sådan här gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om