Norrbotten redo för stora matmässan

Peter Lalander är på väg till Stockholm. Han ska visa upp BD Fisks produkter på matmässan Smaklust.- Vi ska delta i SM med vår rökta löja och med en gravad och en rökt laxprodukt. Självklart ska vi bryta arm om förstaplatsen, säger han.

Nyckelbryggerier ska stå för dryckerna.

Nyckelbryggerier ska stå för dryckerna.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2009-08-19 06:00
Sammanlagt tolv livsmedelsproducenter från länet ska visa upp sina produkter på Smaklust i Tantolunden på Söder den kommande helgen. Där kan besökarna vandra från Norrbotten i norr till Skåne i söder och smaka på och handla mat och dryck från alla regioner.
Totalt ska 350 företagare delta.
Kristina Wikström, matkonsulent på Hushållningssällskapet Rådgivning Nord koordinerar det norrbottniska deltagandet i samarbete med Tryggve Bergman, vd för Matproducenterna i Norr.
Ska tävla
BD Fisk, Luleå, ska vara med på mässan. Företagets vd Peter Lalander berättar om ett långt förberedelsearbete.
- Många fler norrbottniska företagare borde vara med men det ligger mycket jobb bakom ett deltagande. Fiskprodukterna som vi ska tävla med har vi till exempel skickat ner i förpackningar som inte avslöjar var de kommer från. Vi ska lämna in proverna på torsdag. På lördag blir det prisutdelning. Jag vet inte vad det är för priser. Framförallt handlar det om ära, säger han.
Nya kunder
Jonssons Mandelpotatischips, Sjulsmark, ska också vara med i Tantolunden. Anna-Britta Jonsson, försäljare, hoppas på samma succé som år 2007 när Smaklust arrangerades för första gången. Företaget gör chips på mandelpotatis med olika smaksättningar och namn som Midnattssol, Frost, Snöfall och Vildmark.
- Vi fick många nya kunder och sålde 2 500 påsar chips på plats. Vi bjöd på ungefär 500 påsar, säger Anna-Britta Jonsson.
Unika hantverk
Design Labland, ett projekt som arbetar med att utveckla designindustrin i länet, har skapat den monter som Norrbotten ska dela med Västerbotten och finska Österbotten.
- Det här är en fantastisk möjlighet att lyfta fram vårt län och våra unika mathantverk, säger Kristina Wikström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om