Starten av Brexit går av stapeln idag genom att Storbritanniens premiärminister Theresa May vid lunchtid åberopade artikel 50 i EU-fördraget. Det betyder att premiärministern skickar en ansökan om att lämna EU, till EU-rådets ordförande Donald Tusk i Polen. Utträdet beräknas att ta minst två år, men kan även ta längre tid. Flertalet experter påstår att konsekvenserna av Brexit kommer att synas även i svenskars plånböcker.
Simon Matti, biträdande professor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, är dock inte orolig för invånarna i Norrbotten.
– Den direkta påverkan på Norrbotten blir inte så stor, men det är klart att det finns indirekt påverkan eftersom Sverige är ett EU-land och Storbritannien inte längre kommer att vara det. Det är ju framförallt på de ekonomiska delarna och vi vet inte riktigt än hur utträdet kommer att se ut och vilka avtal som kommer att täckas istället för ett eventuellt medlemskap, säger Simon Matti.
Förrän alla delar är klara vet vi inte hur saker och ting egentligen kommer att bli. Simon Matti menar att vi i Sverige och Norrbotten kommer att påverkas på ett indirekt sätt.
– De indirekta effekterna på svensk och europeisk ekonomi kommer ju naturligtvis att synas även för oss, men det blir inte någon direkt effekt. Som individer kommer vi inte att känna av det, men vi påverkas ju naturligtvis av allt som händer i omvärlden och hur EU-samarbetet funkar. Vilken kraft det finns i EU-samarbetet är ju förstås jätteviktigt även för oss, men några steg bort så att säga. Det är klart att vi påverkas, men inte i vår vardag.